Katastrofu u Smolenska nezapříčinila technická závada

Moskva - Ruští vyšetřovatelé předběžně vyloučili technickou závadu letounu Tu-154 jako příčinu tragického sobotního neštěstí. Při něm přišel u Smolenska o život polský prezident Lech Kaczyński a desítky polských politiků a armádních důstojníků. Šéf ruských vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin po analýze zvukového záznamu černých skříněk oznámil, že získané poznatky „vylučují technické problémy letounu“. Zvukové i datové záznamy černých skříněk analyzuje zvláštní komise, jejímiž členy jsou techničtí experti a vyšetřovatelé z Ruska i Polska.

Výrobce letadla garantuje, že stroj byl ve skvělém stavu. „Kromě vnitřního vybavení jsme v prosinci zcela předělali také motory. Polské vládě jsme dali náhradní díly na dalších šest let. Tuhle nehodu nemohla způsobit závada,“ uvedl Alexej Gusev, generální ředitel továrny Aviakor.

Skříňky byly předány do laboratoří Mezinárodního leteckého výboru, organizace, která od roku 1991 sdružuje letecké služby dvanácti bývalých států Sovětského svazu.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Na místě sobotní havárie u ruského Smolenska dnes pracuje přes 800 expertů a záchranářů, mezi nimi i 11 polských vyšetřovatelů. Polská strana ruské úřady požádala, aby zhruba do poloviny příštího týdne zanechaly trosky letadla na místě neštěstí.

Zbytky zničeného letadla do té doby bude střežit ruská policie. Podle vyšetřovatelů Rusko vyhovělo beze zbytku všem požadavkům, které polská strana vznesla.

V pitevnách probíhá identifikace mrtvých

Dva vrtulníky ruského ministerstva pro mimořádné situace v noci do Moskvy přepravily pozůstatky mrtvých. V moskevských soudních pitevnách probíhá jejich identifikace. Zatím se podařilo určit totožnost už několika desítek mrtvých. Identifikovat některé z obětí bylo možné jen díky ošacení nebo osobním dokladům.

„Vzhledem k rozsahu zranění jsou mnohá těla pouhým ohledáním neidentifikovatelná. Zjistit totožnost se zatím daří většinou jen v případech, kdy u mrtvých byly nalezeny osobní doklady,“ řekl agentuře ruský vyšetřovatel Vasilij Piskarev. Dodal, že identifikací se zabývá tým několika desítek ruských a polských soudních lékařů.

Šéf vyšetřovatelů Bastrykin dnes předsedovi ruské vlády Vladimiru Putinovi oznámil, že soudní lékaři začnou těla mrtvých vydávat polské straně už během dneška. Pokud budou všichni během dneška identifikováni, budou moci polští lékaři převzít jejich těla již dnes.

Na palubě měl být i bratr prezidenta Jaroslaw

Podle polského listu Rzeczpospolita měl na palubě nešťastného letadla letět i bratr polského prezidenta Lecha Kaczyńského Jaroslaw. V pátek večer se ale rozhodl, že vzhledem ke zdravotnímu stavu matky bratrů Kaczyńských zůstane ve Varšavě. Uvolněné místo obsadil poslanec Przemyslaw Gosiewski, který podle listu o účast na katyňských vzpomínkových akcích velmi stál. „Měl strašnou radost, tolik chtěl v Katyni být,“ popisuje Rzeczpospolita reakci Gosiewského na uvolnění místa ve vládním letadle.

Vyšetřování nehody
Zdroj: ČTK/AP