Kapitánem Apolla 13 byl hrdý potomek Čecha

Washington – Příběh Apolla 13 zná celý svět. Rutinní let se totiž v roce 1970 změnil v největší drama v historii dobývání vesmíru. Málokdo ale tuší, že má jeho kapitán české kořeny a hrdě se k nim i hlásí. Kapitán lodi měl totiž u sebe celou dobu československou vlajku, jako vzpomínku na kořeny své rodiny.

Astronauti Apolla 13 sice nedokázali nic z původních cílů, i tak se o této misi mluví jako o největším momentu v dějinách americké astronautiky. Posádka totiž dokázala přežít situaci, kterou i její kolegové pokládali za ztracenou. Hollywood dokonce natočil o vesmírném dramatu filmový trhák. Teď se navíc ukázalo, že měl kapitán Jim Lowell u sebe celou dobu československou vlajku. Objevila se v jednom z nejprestižnějších amerických aukčních domů s tím, že pochází ze sbírky kapitána Apolla 13.

Lowellův děda pochází z Dolní Lukavice

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

„Tuhle jsem si spolu s pár dalšími vlajkami některých amerických států uložil do balíčku, které nám pak vakuově zabalili, a pak jsme je dali na palubu,“ uvádí Lowell. Měl ji prý celou dobu u sebe. Vzdával tak poctu svým českým kořenům. Jeho dědeček totiž pocházel z Dolní Lukavice na Přešticku. Odtud za podivných okolností narychlo utíkal i s celou rodinou před tajemstvím obestřeným trestem. Údajně měl dostat 25 ran.

Kapitán Apolla 13 Jim Lowell:

„Jednou jsem dostal dopis s překladem článku, který o mně psal jako o české krvi na oběžné dráze, to bylo dávno před prvním českým kosmonautem, bylo to zajímavé.“

Jim Lowell se dodnes hrdě hlásí k českým kořenům, stejně jako poslední muž, který stanul na Měsíci, tedy Eugene Cernan. Lowell ale na rozdíl od Cernana nikdy na lunární povrch nevstoupil. Připravila ho o to havárie na Apollu 13. Z něj ale udělala legendu a z téhle vlajky skoro muzeální artefakt.

Vydáno pod