Thajští demonstranti krátce pronikli do parlamentu, v zemi výjimečný stav

Bangkok - Thajští opoziční demonstranti se stahují z prostoru před parlamentem v Bangkoku. Tam pronikli o několik hodin dřív poté, co prolomili bezpečnostní zábrany. Příznivci sesazeného premiéra Tchaksina Šinavatry oznámili, že vystupňují protesty a zaměří se na místa a lidi spojené se současným předsedou thajské vlády Apchisitem Vedžadžívou. Trvají na jeho rezignaci a vypsání parlamentních voleb. Thajská vláda vyhlásila v Bangkoku a okolních provinciích výjimečný stav.

Asi pět tisíc demonstrantů ve svých tradičních červených košilích se shromáždilo u sídla zákonodárného sboru a posléze se několika stovkám z nich podařilo zatlačit u vstupu do parlamentu kordon strážců, kteří se nebránili a zmizeli. Po dvaceti minutách demonstranti z budovy sami odešli, aniž se snažili dostat do vnitřních prostor, napsala agentura Reuters. Jiné zdroje uvádějí, že se některým podařilo proniknout až do druhého patra. V budově o něco dříve jednali poslanci, kteří ale schůzi ukončili a někteří dokonce z areálu utíkali přes zeď. Původně byl v sídle i premiér Vedžadžíva, který budovu opustil ještě před příchodem demonstrantů.

Demonstranti po opuštění budovy prohlásili, že se vracejí na svá hlavní stanoviště v obchodním a historickém centru města. Předtím ještě předvedli zbraně i slzotvorné bomby, které sebrali pořádkovým policistům.

Vláda vyhlásila výjimečný stav

K rozhodnutí vyhlásit výjimečný stav vedl vládu právě dnešní průnik protivládních demonstrantů do areálu parlamentu, vysvětlil premiér Vedžadžíva v televizním projevu. Zdůraznil, že výjimečný stav umožní úřadům zatknout vůdce protestního hnutí; zakazuje shromáždění více než pěti lidí a zároveň umožňuje pořádkovým silám zatýkat bez soudního povolení.

Stoupenci bývalého premiéra Šinavatry už měsíc pořádají mohutné protestní akce, jejichž cílem je donutit současného premiéra, aby rezignoval, rozpustil parlament a vypsal nové volby. Od soboty blokují ekonomicky významnou část centra hlavního města Bangkoku a ignorují výzvy vlády, aby ji opustili.

Thajští demonstranti pronikli do sídla parlamentu
Zdroj: ČTK/AP/Wason Wnaichakorn