Medvěděvův program na Slovensku: memorandum, věnce a plyn

Bratislava - Jedním z nejdůležitějších a zároveň nejchoulostivějších bodů dnešního programu návštěvy Dmitrije Medvěděva na Slovensku má být podpis prohlášení o přátelských vztazích u příležitosti 65. výročí konce 2. světové války. Delikátnost dokumentu spočívá ve složitých kapitolách společné historie, jako je především krvavé potlačení demokratizačního procesu v někdejším Československu v srpnu 1968.

Memorandum o společném pohledu na historii v první řadě zmíní téměř 7 000 vojáků Rudé armády, kteří při osvobozování Bratislavy v roce 1945 padli. Slovenský list Sme ke zmíněnému dokumentu poznamenal, že slovenští i ruští diplomaté znění textu dlouho připravovali. Najít společné hodnocení dějin totiž nebylo jednoduché, protože Moskva má prý tendence vynechávat období, v němž sehrála negativní roli.

Bratislava byla osvobozena 4. dubna 1945. Padlí sovětští vojáci jsou pochováni na bratislavském vrchu Slavín, kde byl vybudován monumentální památník. Ruský prezident Medvěděv se dnes na Slavíně položí věnce k hrobům 7 000 sovětských vojáků.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič a jeho ruský protějšek dnes v Bratislavě udělili vyznamenání třem slovenským a třem ruským veteránům druhé světové války. Medveděv udělil slovenským vysloužilcům ruský Řád přátelství a veteráni z někdejšího Sovětského svazu dostali od Gašparoviče Řád bílého dvojkříže II. třídy.

Politická část návštěvy se dnes soustředí na jednání s prezidentem Ivanem Gašparovičem, předsedou vlády Robertem Ficem a šéfem parlamentu Pavlem Paškou. Podle ruských diplomatů mají být rozhovory podnětem k dynamické rusko-slovenské hospodářské spolupráci. Slovenská strana především doufá v zajištění plynulého přísunu ruských energetických surovin. Večer Medvěděv odletí do Prahy, kde ve čtvrtek podepíše se svým americkým protějškem Barackem Obamou novou rusko-americkou smlouvu o omezení jaderných arzenálů.

Vydáno pod