Při útocích v Bagdádu 45 mrtvých a přes 140 raněných

Bagdád – Bomby, které dnes povstalci odpálili na šesti místech v Bagdádu, zabily nejméně 45 lidí a zranily 140 dalších. K útokům došlo v převážně šíitských čtvrtích hlavního iráckého města. Jen o dva dny dřív zabily bomby sebevrahů u zahraničních ambasád v Bagdádu 41 lidí. Podle agentury AFP, která se odvolává na zdroj z iráckého ministerstva vnitra, žádný z šesti útoků neprovedl sebevražedný atentátník.

Pět koordinovaných výbuchů způsobilo zřícení sedmi bytových budov v několika čtvrtích obývaných převážně šíitskými muslimy. Jedním z terčů byla také restaurace. Mezi 39 mrtvými jsou i ženy a děti. Záchranáři pokračují v prohledávání trosek budov, pod nimiž mohl zůstat neupřesněný počet lidí.

O několik hodin později vybuchla nálož nastražená v automobilu na tržišti v jihozápadním Bagdádu, která zabila šest lidí. ''Dvě exploze tu byly, jedna těsně za druhou. Zabily nevinné lidi, ženy a děti. Jakého zločinu se dopustili?!" zoufá jeden z obyvatel postižené čtvrti.

Další série výbuchů v Bagdádu (zdroj: ČT24)

Atentáty zasáhly Bagdád dva dny po rovněž koordinovaných sebevražedných útocích na zahraniční velvyslanectví, při nichž bylo zabito přes 40 lidí a dalších více než 200 utrpělo zranění. Dnešní násilí je přitom již čtvrtý případ, který si v posledních pěti dnech vyžádal větší množství obětí na životech, celkem přes sto.

Následky výbuchu v Bagdádu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod