Ani rok od zemětřesení není město Aquila s katastrofou vyrovnané

Aquila - Italské město Aquila si připomíná rok od ničivého zemětřesení. V noci v přesný okamžik, kdy se půda otřásla, proběhla pietní vzpomínka na 308 obětí. 80 tisíc lidí připravila katastrofa o domov. Všichni už mají náhradní provizorní domovy, ale historické centrum je stále nepřístupné, budovy jsou nestabilní. Tisíce obyvatel opakovaně demonstrují se zednickými kolečky, aby dali najevo ochotu pomáhat při rekonstrukci. Podle starosty ale potrvá nejméně deset let, než se život do centra vrátí.

Na aquilském náměstí se dnes v noci za svitu svíček sešly tisíce lidí, aby si za úderů zvonu z chrámu Panny Marie připomněly jména obětí ničivého zemětřesení. V chrámu se poté konala mše. 

Zemětřesení zasáhlo oblast přesně před rokem, připravilo o domov víc než 80 tisíc lidí. Doteď jich je ještě 52 tisíc bez vlastní střechy nad hlavou, přežívají v ubytovnách, penzionech a vojenských kasárnách. Na představitele města se proto i rok po katastrofě snáší kritika. 

Obyvatelé Aquily pořádají pravidelné protesty. „Ve městě se zastavil život, je prázdné, učinila se jen některá bezpečnostní opatření,“ prohlásila jedna z jeho obyvatelek Anna Colasantová, která spolu s dalšími každý týden proti tomuto stavu demonstruje. 


Městská rada připustila, že je třeba začít s rekonstrukcí především historického centra města, které je stále zdevastované. Šéf civilní ochrany Guido Bertolasso odhadl, že rekonstrukce města bude trvat sedm až osm let. 

Pomoci se zatím dočkalo celkem 14 tisíc lidí, kterým vláda postavila nové byty, takzvané Berlusconiho domy, ty ovšem stojí mimo jakoukoli veřejnou dopravu, obchody a služby.