V Británii startuje předvolební kampaň

Londýn - Volby v Británii budou 6. května. Potvrdil to premiér Gordon Brown, který požádal královnu o rozpuštění parlamentu. Začala tak předvolební kampaň, která se zaměří hlavně na ekonomiku a hospodářskou krizi. Všechny tři hlavní strany – labouristi, konzervativci a liberální demokrati – mají od posledních voleb v čele nového lídra. Labouristi budou po 13 letech u moci obhajovat většinu v 650členné dolní komoře parlamentu. Podle průzkumů ale zatím vedou opoziční konzervativci o 4 procenta.

Britský premiér Gordon Brown dnes oficiálně potvrdil, že volby ve Velké Británii se budou konat na začátku května. Brown se dnes sešel s Královnou Alžbětou II., kterou požádala, aby 12. dubna rozpustila parlament. Začala tak oficiální předvolební kampaň. 

A boj o moc bude zřejmě krutý, výzkumy totiž nedokážou jednoznačně říci, kdo by měl volby vyhrát. Pokud zvítězí opoziční konzervativci, vrátí se k vládě po 13 letech. Když vyhrají labouristé, dosáhnou čtvrtého vítězství za sebou. I když dávají současné předvolební průzkumy mírný náskok konzervativcům, labouristé se na ně v posledních týdnech dotahují.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Poprvé se utkají političtí lídři v televizní debatě

Výsledky analýz naznačují, že se žádné ze stran zřejmě nepodaří získat v parlamentu většinu. Vítěz tak bude muset zřejmě sestavovat menšinovou nebo koaliční vládu, a to se v Británii přitom nestalo za posledních 36 let.

Za tak vyrovnané situace bude klíčovou roli hrát vlastní kampaň. Brown ihned po oznámení data voleb zamířil do volebních okrsků na jihovýchodě Anglie, kde jsou labourističtí kandidáti nejvíce ohroženi konzervativními soupeři. Naopak Cameron vyráží na sever Anglie, kde se toryové snaží dobýt tradiční labouristické bašty. 

Letošní kampaň navíc nabídne voličům novinku, jakou Británie ještě nezažila. Vůbec poprvé zasednou šéfové tří nejsilnějších stran k předvolební televizní debatě.