Putin dohodl s Chávezem spolupráci při těžbě ropy

Caracas - Ruský premiér Vladimir Putin a venezuelský prezident Hugo Chávez uzavřeli v Caracasu v pátek místního času dohodu o společném projektu těžby ropy v deltě řeky Orinoco. Investice do projektu dosáhnou 20 miliard dolarů, těžební kapacity by v příštích 40 letech měly umožnit produkci 450 000 barelů ropy denně, uvedla dnes agentura Reuters. Rusko a Venezuela se podle Cháveze dohodly také na spolupráci při rozvoji venezuelské jaderné energetiky.

Na těžbě ropy se bude podílet konsorcium ruských firem, v němž jsou zastoupeny mimo jiné giganty Rosněfť, Lukoil či Gazprom, s venezuelskou státní firmou Petróleos de Venezuela (PDVSA). Do konce letošního roku by se v rámci projektu mělo těžit 50 000 barelů ropy denně, později produkce vzroste.

Putin s Chávezem jednali v Caracasu i o podpoře venezuelské jaderné energetiky. „Jsme připraveni začít navrhovat první projekt jaderného generátoru, samozřejmě pro mírové účely,“ prohlásil Chávez. Venezuela v současnosti trpí nedostatkem energie a prezident kvůli tomu prodloužil velikonoční volno na týden.

Oba politici mluvili i o zbrojních dodávkách z Ruska do Venezuely. Putin sice do Caracasu dovezl poslední čtyři z 38 transportních vrtulníků, které si Chávezův režim už dříve objednal, nová dohoda o dodání obranných technologií ale uzavřena nebyla.

Putin byl na vůbec první návštěvě Venezuely, přestože Chávez v posledních letech buduje úzké vztahy s Ruskem. Venezuelský prezident po setkání nicméně zdůraznil, že spojenectví nemá být zaměřeno proti USA, které sám často kritizuje. „Nebudujeme alianci proti Spojeným státům. Nezajímá nás, co si Washington myslí,“ řekl Chávez.

Na okraj setkání s Chávezem se s Putinem sešel i sympatizant venezuelského prezidenta, bolivijský prezident Evo Morales.