Indie zahajuje největší sčítání lidu na světě

Dillí - Indie zahájila největší sčítání lidu na světě. Odhadem jedna miliarda a dvě stě milionů obyvatel má vstoupit do nově vznikající biometrické databáze. Každý Ind starší 15 let bude vyfotografován a úředníci mu vezmou otisky prstů. Indie si od toho slibuje mimo jiné i lepší výběr daní.

Sisyfovský úkol čeká na dva a půl milionu komisařů – mají vyfotit a spočítat 1,2 miliardy lidí. Po celý rok budou vyplňovat dotazníky s každým Indem starším patnácti let. Začali u prezidentky, vědět chtějí osobní údaje včetně informací, kolik má v rezidenci mobilů, počítačů a internetových připojení. „Vyzývám všechny své bratry a sestry, aby se zapojili do sčítání lidu. Každý se musí zúčastnit pro blaho našeho národa,“ prohlásila poté prezidentka Pratibha Pátilová.

Indický ministr vnitra Palaniappan Chidambaram

„Neunikne nám žádný obyvatel.“

Zjišťuje se věk, náboženství, jazyk, gramotnost, úmrtnost, ale i příslušnost ke kmenům nebo kastě. Komisaři budou vyzbrojeni digitální mapou. 7000 měst najdou snadno, ale nesmí jim uniknout žádná z víc než šesti set tisíc vesnic. Spotřebují na 12 milionů tun papíru. Sčítání lidu přijde v přepočtu na 23 miliard korun.

Výsledek nejistý

„Nikdo na světě se ještě o nic takového nepokusil. Musíme uspět v každé vesnici. Neunikne nám žádný obyvatel,“ slibuje ministr vnitra Palaniappan Chidambaram. To ale nebude tak jednoduché. V Indii žijí miliony bezdomovců, přistěhovalců a lidí, kteří neumí číst, natož psát. Rozmanitost jazyků, kultur a kast je jedna z největších na světě. Počítá se i s maoistickými povstalci, kteří se prý beze strachu mají jít zapsat do databáze.

Konečné výsledky by Indie měla znát do poloviny příštího roku. Vláda si slibuje lepší výběr daní, ale také úspěšnější boj s chudobou a šíření zdravotní péče. Každý Ind poté dostane občanský průkaz. Data poslouží i reklamním stratégům - od výrobců aut po výrobce zubní pasty. Trh se totiž stále zvětšuje, do deseti let by Indie měla předehnat Čínu a stát se nejlidnatější zemí světa.