Turecká vláda dnes předá parlamentu návrh ústavních změn

Ankara - Turecká vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) dnes v devět hodin SEČ předloží předsedovi parlamentu Mehmetovi Alimu Sahinovi návrh nové ústavy. Podle tureckých sdělovacích prostředků do něj byl na poslední chvíli v pondělí večer vsunut článek umožňující postavit vysoké armádní představitele před civilní soud.

Parlamentní debata o návrhu podle agentury Reuters nezačne okamžitě a hlasování se očekává až koncem dubna.

O nečekané úpravě návrhu informovala v pondělí večer turecká redakce zpravodajské televize CNN, vláda zprávu nepotvrdila. Očekává se, že to podnítí další napětí mezi AKP a vlivnou armádou, která se považuje za garanta sekulárního uspořádání Turecka.

Ústavní změny, na něž naléhá Evropská unie, do níž se chce Turecko dostat, se měly týkat především jiného způsobu jmenování soudců do vysokých justičních instancí a procedury vedoucí k zákazu politických stran.

Premiér Recep Tayyip Erdogan řekl, že změny upevní demokracii v souladu s kritérii stanovenými EU. Kritici však tvrdí, že AKP nepřestává prosazovat své stoupence do civilních úřadů od roku 2002, kdy se ujala moci, a že ústavními reformami zajistí proniknutí svých lidí i do soudnictví.

Podle článku připojeného k textu v poslední chvíli budou moci být vysocí armádní velitelé a náčelník generálního štábu armády postaveni před nejvyšší soud.

Opozice ani justiční kruhy s navrhovanými reformami nesouhlasí, což se promítá i do finančních kruhů, které se bojí další politické nestability. Jestliže vláda pro ústavní změnu nezíská v parlamentu potřebnou dvoutřetinovou většinu, chce Erdogan vypsat referendum.

Turecký soud
Zdroj: ČT24