Turecká pochoutka má v Německu i svůj kongres

Berlín – V německé metropoli se uspořádal sjezd evropských výrobců jednoho z nejoblíbenějších pokrmů rychlého občerstvení, který však tradici na starém kontinentě rozhodně nemá. Přesto se ho právě v Německu prodá více než ve zbytku celé Evropy dohromady. Jde o turecký kebab, který si v Německu vydobyl pozici jako málokterý potravinářský produkt ze zahraničí. Na berlínském výstavišti se tak v uplynulých dnech nejen ochutnávalo, ale také hodnotilo a porovnávalo.

Mimořádná obliba döner kebabu v Německu není náhodná. Právě tato země se stala cílem tisíců Turků, kteří si s sebou do vzdálené země v Evropě přivezli také tajemství národní kuchyně. Podle výrobců se Berlín stává opravdovou „metropolí döneru“. „Jsou tu zástupci ze Španělska, Francie, ale taky Velké Británie,“ představil mluvčí Spolku výrobců kebabu Neumet Özkan.

Specifický způsob podávání opečeného masa s oblohou v chlebové placce se v Německu zrodil v sedmdesátých letech. V dřívějších dobách byl tradičně podáván na talíři, pojídání v ruce však u uspěchaných Evropanů slavilo úspěch. Kebab se rychle propracoval až na špičku rychlého občerstvení. Jeho přípravou se v Německu živí 60 tisíc lidí na 15 tisících místech. Ročně Němci spořádají 400 milionů kusů, což činí 5 porcí na hlavu.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Ani arabskému pokrmu s tradičními způsoby přípravy se však nevyhnul technologický pokrok. Tenkých plátků z masového válce nyní může stánkař docílit například krájecím robotem na dálkové ovládání. Tajemství prvotřídního döneru však podle mnohých spočívá právě v základních surovinách. Nejkomplikovanějším a zároveň nejdůležitějším procesem je proto prvotní příprava voňavého kuželu masa, což ovšem ze stánkařů v současnosti téměř nikdo nedělá.

  • Obliba tureckého pokrmu kebab autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1533/153276.jpg
  • Mechanické krájení kebabu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1533/153277.jpg