Do volebního boje proti Kaczyńskému vyráží šéf polského Sejmu

Varšava – Stranické primárky vládní Občanské platformy vyhrál nad ministrem zahraničí Radoslawem Sikorským předseda polského parlamentu Bronislaw Komorovski. Má tak velkou šanci stát se příštím polským prezidentem, neboť se v nadcházejících volbách zřejmě postaví Lechu Kaczyńskému, jemuž na obhájení úřadu průzkumy příliš velké šance nedávají.

Kaczyński sice doposud svou kandidaturu neoznámil, mohl by tak ale udělat už příští týden. Velké šance na vítězství ale nemá. Podle průzkumu veřejného mínění, který tento týden zveřejnil deník Gazeta Wyborcza, by v prvním kole voleb Komorowskému svůj hlas dalo 33 procent voličů, Kaczyńskému 24 procent. 

Komorowski získal v primárkách 68,5 procenta hlasů, Sikorski 31,5 procenta. Do čela ho vynesly dlouholeté zkušenosti a členství ve straně. Komorowského podpořily i známé politické osobnosti, jako například bývalý prezident Lech Walesa, někdejší premiér Tadeusz Mazowiecki nebo bývalý šéf polské diplomacie Wladyslaw Bartoszewski.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Bronislaw Komorowski po vítězství v primárkách:

„Polsko potřebuje prezidenta, který národ v klíčových věcech nedělí, ale spojuje, pomáhá a neblokuje modernizaci země.“

Vedení Občanské platformy nicméně zaskočila nízká účast v prezidentských primárkách. O kandidátovi na příštího prezidenta rozhodovala sotva polovina členů.

Bronislaw Komorowski
Zdroj: ČT24