Thajští demonstranti dnes bez krve, ale i bez vlasů

Bangkok – Nikoliv dalším proléváním krve, ale pro změnu oholením hlavy dnes thajští protivládní demonstranti oživili protesty, jimiž chtějí donutit k demisi premiéra Apchisita Vedžadžívu. Vůdci opozice, spojení se svrženým premiérem Tchaksinem Šinavatrou, navíc svolali do Bangkoku na sobotu další mohutnou demonstraci s cílem vynutit si rozpuštění parlamentu a vypsání předčasných voleb. Před týdnem si tisíce demonstrantů nechaly na protest odebrat krev, aby ji mohly vylít před úřadem i rezidencí ministerského předsedy.

Úřady oznámily další posílení bezpečnostních opatření v hlavním městě Bangkoku, když policie zaznamenala dvě nevelké exploze poblíž vládních budov na severním a západním předměstí. Incidenty si nevyžádaly žádné zraněné, ale zkomplikovaly vývoj protestního hnutí, které si zakládá na nenásilnosti svých demonstrací. A to i navzdory určitému podezření, že výbuchy jsou provokací vládnoucího vojenského režimu.

Demonstrace byly navzdory rozšířeným obavám z násilí doposud klidné. Poslední z nich se o minulém víkendu zúčastnilo podle oficiálních zdrojů 65 tisíc lidí, opozice hovořila až o 100 tisících účastníků.

Příznivci thajského premiéra Tchaksina Šinavatry si na protest proti premiérovi Apchisitovi Vedžadžívovi oholili hlavy.
Zdroj: Sakchai Lalit/ČTK/AP