Rozhodnutí Googlu v Číně není rozumné, soudí analytici

Peking - Rozhodnutí americké společnosti Google přestat cenzurovat výsledky vyhledávání na svém čínském webu google.cn nelze považovat za rozumné. Podle analytiků lze naopak čekat, že Google si tím ublíží a nyní budou v ohrožení i ty zbývající služby, které v Číně zanechal. Přesměrovávat čínské uživatele na servery v Hongkongu je prý dlouhodobě těžko udržitelné. Nejvíce budou zasaženi akademici či drobní podnikatelé. Asi 600 zaměstnanců Googlu v Číně zvažuje své další možnosti.

„Tohle podle nás napětí nesníží. Podle nás to napětí mezi oběma stranami zvýší nebo zhorší,“ soudí analytik společnosti BGC Colin Gillis.

Stěhováním přehodil americký gigant odpovědnost za cenzuru obsahu, k němuž se dostanou čínští uživatelé, přímo na čínskou vládu. Peking se ale bude zřejmě bránit, což naznačil už v bezprostřední reakci na jeho oznámení. Google prý porušil sliby, a je tedy v Číně považován za nespolehlivého partnera. Z bouřlivé reakce Pekingu lze usuzovat, že budoucnost Googlu na čínském trhu je krajně nejistá.

Jan Sedlák, redaktor Živě.cz.:

„Čína s tímto (rozhodnutím) naprosto nesouhlasí, postupně začne uzavírat služby Googlu pomocí jejich velkého čínského 'firewallu'. Sám Google už spustil speciální internetové stránky, na kterých ukazuje, které služby ještě jsou v Číně dostupné a které už nikoli.“

Odchod vyhledávače ze země ostře odsoudila čínská média. Vládní mluvčí se vyjádřil diplomaticky. „Čína řídí internet podle svých zákonů a naše pozice se nemění. Je to v souladu s mezinárodními zvyklostmi,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Čchin Kang. Spor s vládou Googlu podle pozorovatelů neprospěje. „Přestěhování vyhledávače v čínštině do Hongkongu a zrušení všech filtrů požadovaných čínskou vládou situaci jen zhorší. Záleží na čínské vládě, co udělá, ale myslím si, že se před takovým manévrováním neskloní,“ vedl ředitel Čínské národní asociace mezinárodních studií Victor Gao.

Růžově nevidí budoucnost Googlu v Číně ani uživatelé. Jejich reakce pro americkou společnost příliš pozitivně nevyznívají. „Boj mezi Googlem a čínskými úřady je jejich vlastní byznys. Myslím si, že čínští uživatelé internetu nebudou litovat, pokud odtud zmizí,“ míní IT specialista Chen Yafei.

Utrpí hlavně akademici nebo drobní podnikatelé

Většina řadových Číňanů častěji používá domácí portál Baidu. Nad ztrátou Googlu by tak zalitovali hlavně uživatelé, kteří vyhledávají informace v anglickém jazyce. Dopad odchodu společnosti Google mohou těžce pocítit akademici, univerzitní studenti a další výzkumní pracovníci, kteří upozorňují, že odborné informace potřebné pro jejich práci jsou prostřednictvím čínských vyhledávačů typu Baidu nedostupné. Utrpěli by i drobní podnikatelé, kteří jsou závislí na aplikacích Googlu jako Google Docs a Gmail.

„Je škoda, že se Google postupně stahuje z Číny, protože lidé na univerzitě do značné míry spoléhají na zdroje jako Google Scholars a Google Books,“ prohlásil nejmenovaný profesor žurnalistiky. „Je to také zlé pro novináře, zvlášť pro ty, kteří se zabývají mezinárodní politikou,“ dodal.

Zaměstnanci si už hledají práci jinde

Google zatím v Číně zanechává část služeb, zůstává výzkumný tým a rovněž prodejci. Obchodní partneři Googlu jsou ale sdělením firmy rozhořčeni, protože cítí, že odchodem Googlu je v ohrožení i jejich podnikání. Čínské podniky, které s Googlem spolupracují, už před pár dny pohrozily, že pokud Google odejde, budou žádat odškodné.

Rozhodnutí Googlu zavřít svůj čínský vyhledávač a tamní uživatele internetu přesměrovávat na portály Google v Hongkongu nutí zaměstnance firmy přemýšlet o své budoucnosti. Google v Číně zaměstnává asi 600 lidí, část z nich ale podle tamních médií nečekala, až Google odchod oficiálně oznámí, a začala si už dávno hledat jinou práci.