Podle Evropské komise je jednání o vízech s USA záležitostí unie

Brusel - Evropská komise chce vyjednávat s USA o zrušení amerických víz za celou Evropskou unii. Schválila dnes návrh mandátu pro vyjednávání s USA, jeho podrobnosti ovšem nezveřejnila. Doporučila také členským zemím zahájit jednání mezi EU a USA, která by zajistila bezvízový přístup do Spojených států všem unijním občanům. Eurokomisař pro vnitro a justici Franco Frattini řekl, že věří, že politické dohody v tomto směru by mohlo být dosaženo už v červnu na summitu EU a USA, přičemž do konce roku by administrativní bariéry cestování za Atlantik měly padnout.

Podle bruselské zpravodajky ČT Evy Hrnčířové Frattini uvedl, že mandát učiní unii silnější a jednotnější. Vytyčil také časový harmonogram, v němž by komise chtěla dosáhnout bezvízového styku pro státy, které ho ještě nemají.

Nyní víza do USA potřebují lidé ze všech nových zemí unie kromě Slovinců, tedy i Češi. Ze starých členských zemí v americkém bezvízovém programu není jen Řecko. Právě ČR k nevoli některých partnerů v EU podepsala letos v únoru s USA bilaterální memorandum, které by mělo vést ke zrušení víz pro české občany. K podobné věci se chystají ve středu i Estonsko a Lotyšsko a poté zřejmě další země včetně Slovenska.

„Naším cílem je zajistit, že všichni občané unie budou moci do USA cestovat bez víz,“ řekl Frattini. Zdůraznil přitom, že otázky víz jsou záležitostí unie jako celku a že členské státy by měly bilaterálně jednat jen o těch aspektech, které spadají do jejich kompetence.

O mandátu se ve středu budou bavit vyslanci zemí EU. Téma také možná bude otevřeno na summitu EU, který začíná ve čtvrtek v Bruselu. Ve stejný den budou o vízech zástupci EK a předsednictví ve Slovinsku jednat se zástupci USA.

EU se nedávno dohodla na společném postoji v otázce víz do USA, který by měl být vodítkem, co spadá do kompetencí států a co do pravomocí EU. Jak ale ukázalo pondělní jednání šéfů diplomacií, interpretace se poněkud rozcházejí. Český vicepremiér Alexandr Vondra řekl, že část států za nepřekročitelný považuje požadavek, aby mohly dál pokračovat v jednáních s USA i separátně. Šéf slovenské diplomacie Ján Kubiš řekl, že návrhy mandátu, které viděl, byly příliš omezující pro možnost takového jednání.

Frattini dnes řekl, že některé otázky týkající se memorand spadají čistě do kompetence členských zemí. Zmínil se přitom kupříkladu o problému leteckých maršálů, jakýchsi ozbrojených stráží na palubách letadel. Naopak repatriace lidí, kterým vypršelo povolení k pobytu, či výměna dat o pasažérech v letecké dopravě, na níž se dohodla EU s USA, podle komisaře patří čistě do unijních pravomocí.

„Musel jsem znovu zdůraznit, že otázky týkající se víz, jsou výlučně evropskou odpovědností,“ řekl Frattini. Dodal, že Čechům zatím kvůli podpisu memoranda nehrozí ze strany EK žádné právní kroky, protože Praha souhlasí s hranicemi vytyčenými pro další jednání. K sankcím by komise mohla přistoupit až při praktické realizaci tohoto velmi obecného a politicky nezávazného dokumentu. Až při ní by mohlo dojít k překročení pravomocí náležejících podle komise výhradně unii jako celku.

Vydáno pod