Sněmovna reprezentantů rozhodne o Obamově reformě

Washington - Americký prezident Barack Obama osobně dohlédne na úspěch své klíčové zdravotnické reformy, o které má dnes hlasovat Sněmovna reprezentantů. Obama kvůli ní dokonce už dvakrát odložil zahraniční cestu do míst, kde vyrůstal. Reforma má pojistit dalších 32 milionů Američanů a podíl pojištěných zvýšit na 95 procent. Podle nezávislých odhadů bude v dalších deseti letech stát 940 miliard dolarů.

Barack Obama měl být na cestě do země, kde strávil jako dítě čtyři roky. Indonésie i Austrálie ale musí počkat až do června. Přednost má klíčová bitva jeho domácí politiky. Boj o zdravotnickou reformu vrcholí a Obama nenechává nic náhodě.

Největší změna amerického zdravotnictví za poslední půlstoletí je na spadnutí. Cesta k nedělnímu hlasování trvala skoro rok. Byl to rok nejvášnivějších diskusí poslední dekády: bouřlivých demonstrací proti reformě i za její schválení.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Během tohoto roku také skončily sny o prezidentovi přinášejícím nadstranickou éru ve Washingtonu. Obama má problémy vysvětlit výhody reformy voličům, jeho preference historicky klesají. Republikánská opozice cítí šanci a prezidentovy návrhy jednotně odmítá. „Uděláme všechno pro to, aby tento zákon nikdy, nikdy a nikdy neprošel,“ hlásá vůdce republikánů ve Sněmovně reprezentantů John Boehner.

Barack Obama:

„Kongres Američanům dluží tohle hlasování. Čas debat skončil, je čas rozhodnout.“

Demokrati během tohoto roku také ztratili absolutní většinu v Senátu. K prosazení zákona proto použijí kličku, při které by jim měla stačit prostá většina. Reforma obsahuje stamilionové výhody pro státy, jejichž zákonodárci návrh podpořili.

Demokrati reformu označují za největší krok ke snížení státního dluhu za dvacet let. V další dekádě by měla ušetřit 140 miliard dolarů. Jak ale upozorňuje republikánská opozice, jenom za první měsíce tohoto roku deficit narostl pětkrát víc.