V Bangkoku se opět prolévá krev

Bangkok - Účastníci protivládních protestů v thajském Bangkoku dál demonstrativně prolévají krev. Dnes ji vylili u sídla premiéra, kterého vyzývají k rezignaci a vypsání předčasných voleb. Včera totéž dělali před úřadem vlády a vládní Demokratické strany. Krev darovaly tisíce dobrovolníků. Čelí kritice, že plýtvají zdroji, které by mohly sloužit nemocným. Na bezpečnost poklidných protestů dohlíží desítky tisíc policistů a vojáků. Premiér požadavek předčasných voleb odmítá.

Bangkok opět zaplavila červená barva, v ulicích řádí protivládní demonstranti oblečení v rudých tričkách. Ti se dnes shromáždili před sídlem premiéra Apchisita Vedžadžívy. Na jeho rezidenci zaútočili igelitovými sáčky naplněnými vlastní krví. Ty se roztříštily o zeď premiérova sídla. Protestanti se domnívají, že jim tato šoková taktika pomůže donutit předsedu vlády odstoupit.

Včera prolili krev demonstranti před úřadem premiéra a před sídlem jeho Demokratické strany. Demonstrace organizuje hnutí s názvem Sjednocená fronta za demokracii. Chtějí dosáhnout návratu expremiéra Thaksina Šinavatry, který odstoupil poté, co byl obviněn ze zneužití pravomoci a korupce.

Jiří Šitler o demonstracích v Thajsku (zdroj: ČT24)

Podle zahraničních agentur ovšem protesty postupně slábnou, zatímco o víkendu v Bangkoku demonstrovalo až 150 tisíc lidí, teď je jich v ulicích sotva třetina.