V Irsku propustili dva ze sedmi muslimů zatčených kvůli spiknutí proti kreslíři

Dublin - Irská policie v pátek propustila dvě ze sedmi osob zadržených tento týden kvůli údajnému plánu zavraždit za zesměšnění proroka Mohameda švédského karikaturistu. Pět zbylých lidí ve vazbě zůstává a podle policie tam možná zůstanou ještě týden, dokud proti nim nebude vzneseno obvinění. Jeden muž a jedna žena byli v pátek propuštěni po třídenním výslechu a z ničeho obviněni nebyli. Ve vazbě zůstávají ještě další tři muži a dvě ženy.

Skupina sedmi muslimů byla zatčena v úterý v rámci mezinárodního vyšetřování spiknutí proti Švédovi Larsu Vilksovi. Ve skupině jsou lidé ve věku od 25 do 50 let a kromě tří osob z Alžírska k ní patří také jeden člověk z Libye, Chorvatska, USA a Palestinec. Vilks měl být zlikvidován za zpodobnění Mohameda s tělem psa. V roce 2007, kdy se ve Švédsku debatovalo o svobodě tisku, jeho kresbu otiskl švédský regionální deník Nerikes Allehanda. Al-Káida pak vypsala na likvidaci Švéda odměnu 100.000 dolarů (1,9 milionu korun).

Vilksova karikatura vyvolala mezi muslimy podobné pobouření jako karikatury Proroka zveřejněné v roce 2005 v Dánsku. Na dopadení skupiny v Irsku se podílely také bezpečnostní služby z USA a některých evropských zemí.

Případ podle agentury AFP zřejmě souvisí s aférou Američanky Colleen LaRoseové, která si říká Jana svaté války - JihadJane a která je v USA obviněna za nábor teroristů. Loni podle tisku strávila čtrnáct dní v Irsku a udržovala údajně kontakt s Alžířanem, který je v zadržené skupině hlavním podezřelým. LaRoseová byla zadržena v říjnu a tento týden byla obviněna z příprav útoků a náboru teroristů pro útoky v jižní Asii i Evropě.