Australské vojenské námořnictvo řeší sexuální aféru

Sydney – Australské vojenské námořnictvo má na krku sexuální skandál. Tamní ministerstvo obrany vyšetřuje podezření, že mužské osazenstvo lodi HMAS Success opakovaně nutilo ženskou posádku k pohlavnímu styku. Námořníci dokonce v tomto oboru v rámci svého sexuálního spolku The Ledger pořádali finanční soutěž, která pokračovala i na souši, kde své kolegyně nutili ke styku pomocí drog a alkoholu.

Členové Účetní knihy, jak zní v překladu název spolku, oceňovali styk s každou ženou na palubě určitou hodnotou v dolarech. Zvláštní bonus dostávali za sex s důstojnicí nebo lesbičkou nebo za sex na neobvyklém místě – například na kulečníkovém stole. Nedobrovolné partnerky vydírali, aby nic neprozradily.

Podle deníku Brisbane Times byl spolek, jehož členy jsou především pracovníci technického oddělení lodi, odhalen loni při cestě lodi do Singapuru. Tři námořníci byli v květnu posláni domů. Australské ministerstvo obrany již dříve nařídilo vyšetřování, to se ale ukázalo jako zkreslené. Nové vyšetřování se má konat bez účasti vojenského námořnictva.

Ženy slouží na australských válečných lodích od roku 1983. Od té doby se objevilo mnoho stížností na sexuální obtěžování a vydírání.