Ve dvou z 18 iráckých provincií vede premiér Málikí

Bagdád - Irácká volební komise dnes oznámila, že koalice Právní stát premiéra Núrího Málikího vede po nedělních parlamentních volbách ve dvou z 18 iráckých provincií. Sekulární šíitsko-sunnitský volební blok expremiéra Ajáda Alávího má zase výrazný náskok ve dvou provinciích severně od Bagdádu. Jsou to první dílčí výsledky voleb; oficiální by měly být známé 18. března, ale konečné až po přezkoumání stížností, což by mělo být až koncem měsíce. Alávího blok přišel s tvrzením, že nedělní parlamentní volby byly provázeny masivními podvody.

Podle komise vede Málikího koalice, sdružující hlavně šíitské strany, v jihoiráckých provinciích Nadžaf a Babylón, které budou mít v parlamentu o 325 křeslech 12 a 16 poslanců. Na druhém místě je hlavní soupeř Právního státu koalice Národní irácké spojenectví, sdružující rovněž šíitské, ale víc nábožensky orientované strany. Na třetím místě je v těchto provinciích Národní irácké hnutí, v němž kandidovala i strana Alávího. Neoficiální výsledky zveřejňované v minulých dnech dávaly Málikího koalici naději na vítězství v devíti provinciích jižního Iráku.

Členové Alávího koalice Národní irácké hnutí (MNI) svolali čtvrtý den tiskovou konferenci, na níž vystoupili s tvrzením o údajných rozsáhlých podvodech při hlasování. Volební lístky byly prý například objeveny v odpadcích. „Zaznamenali jsme tucty případů narušení (voleb), ovlivňování a zásahů ze strany některých činitelů,“ řekl významný představitel Alávího koalice Adnán Džanabí.

MNI se ovšem po sečtení 17 procent hlasů odevzdaných v etnicky smíšené provincii Dijála a většinově sunnitské provincii Saláhaddín dostalo do vedení před Málikího koalici i další většinově šíitská volební uskupení. V provincii Irbíl se po sečtení 28 procent hlasů dostala do výrazného vedení široká kurdská koalice Spojenectví Kurdistánu. Blok 12 kurdských stran v čele se dvěma tradičními uskupeními Demokratickou stranou Kurdistánu (KDP) prezidenta autonomního Kurdistánu Masúda Barzáního a Vlasteneckým svazem Kurdistánu (PUK) iráckého prezidenta Džalála Talabáního má podle dílčích výsledků velký náskok před reformním Hnutím pro změnu (Goran).

Málikí ve středu podstoupil operaci

Málikího úřad dnes vydal zprávu, podle níž se premiér ve středu podrobil chirurgickému zákroku. Dnes byl z nemocnice propuštěn, daří se mu prý dobře a znovu řídí vládu. O jaký zákrok šlo, prohlášení neupřesnilo.

Núrí Málikí
Zdroj: ČTK/AP