V Iráku zabil sebevražedný útočník pět amerických vojáků

Bagdád - Sebevražedný atentátník dnes zabil v centru Bagdádu pět amerických vojáků a tři další zranil. Zraněn byl také irácký tlumočník. Podle tamní policie šli Američané pěšky po ulici, útočník k nim přistoupil a odpálil nálož, kterou měl připevněnou na těle. Nejhorší jednotlivý útok na americké vojáky v Bagdádu za více než rok byl proveden ve vilové čtvrti Al-Mansúr. Celkem dnes při čtyřech sebevražedných útocích v Iráku zahynulo 14 lidí.

K Američanům vykonávajícím pěší hlídku náhle přistoupil útočník a odpálil pás s výbušninami na svém těle. Čtyři vojáci byli mrtví na místě, pátý později podlehl zraněním. Kromě tří amerických vojáků a iráckého tlumočníka bylo při výbuchu zraněno i deset iráckých civilistů, uvedly nemocniční zdroje.

Jeden z dalších dnešních atentátů byl hlášen z dosud poměrně stabilního autonomního kurdského regionu na severu země. Sebevražedný útočník se v provincii Sulajmáníja odpálil před luxusním hotelem ve stejnojmenném provinčním hlavním městě. Atentátník zahynul a přitom podle zpráv kurdské televize zranil nejméně 26 lidí. Výbuch vyrazil okna nejen v hotelu, ale i v okolních budovách a poškodil řadu zaparkovaných aut.

Dva další sebevražedné útoky byly spáchány v provincii Dijála severovýchodně od Bagdádu. V obci Kanaán zabila sebevražedná atentátnice velitele místní domobrany a tři další lidi. Podle svědků byli mezi oběťmi dcera a neteř zabitého kmenového vůdce a jeho tělesný strážce.
 
Třetí atentátník odpálil pás s výbušninami před policejní stanicí v Mukdadíji, která je dlouho považována za baštu irácké odnože al-Káidy. Spolu s útočníkem zahynuli dva lidé, zraněno bylo 20 osob, většinou policistů.