Biden: Mírové rozhovory v Izraeli musí začít co nejdřív

Tel Aviv - Americký viceprezident Joe Biden na závěr své čtyřdenní návštěvy Blízkého východu prohlásil, že izraelsko-palestinské mírové rozhovory musejí být zahájeny bez odkladu. A to i přes izraelský plán na další výstavbu nových domů ve východním Jeruzalémě. To se nelíbí Palestincům a Biden znovu kritizoval načasování tohoto kroku. Zároveň Izrael ujistil, že USA zůstávají jeho nejlepším spojencem.

Palestinci kvůli novým židovským bytům odmítají účast na nepřímých mírových rozhovorech, které měly začít za prostřednictví USA. Biden dnes vyzval, aby mírové rozhovory nebyly zdržovány. „Nejdůležitější je pokročit v těchto rozhovorech rychle a v dobré víře. Jakékoli odklady nahrají do rukou extremistům, kteří využijí neshod mezi námi,“ řekl Biden.

Izraelská ministr vnitra Eli Išaie tento týden oznámil zprávu o povolení výstavby 1600 nových bytů v židovských osadách na palestinském území. Premiér Benjamin Netanjahu si ho proto včera předvolal. Palestinci totiž reagovali na oznámení o výstavbě velmi ostře, pokud by Izrael od záměru neustoupil, znamenalo by to zřejmě konec veškerým mírovým snahám.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Z očekávané přelomové mírové mise se tak nakonec stala jen zdvořilostní návštěva. Mírové rozhovory sice Palestinci neodvolali, naděje na zásadní průlom je ale mizivá. To, že izraelský premiér Netanjahu během slavnostního ceremoniálu rozbil dárek pro Bidena, diplomatickou blamáž jenom dovršilo. Netanjahuova kancelář ale dnes oznámila, že diplomatická krize je zažehnána. Ráno prý premiér Bidenovi telefonoval a oba se shodli, že krize skončila.