Biden a Palestinci: Izraelský plán výstavby podkopává mírový proces

Ramalláh – Chystané nepřímé izraelsko-palestinské mírové rozhovory zprostředkované Spojenými státy ohrožuje izraelský plán na další výstavbu ve východním Jeruzalémě. Při dnešním setkání s americkým viceprezidentem Joem Bidenem to v Ramalláhu řekl předseda vlády na západním břehu Jordánu Salám Fajad. Biden pak na tiskové konferenci s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem zopakoval svá včerejší slova, že tento plán podrývá mírový proces.

Spojeným státům se teprve nedávno podařilo přimět Izrael a Palestince, aby za prostřednictví Washingtonu obnovili mírová jednání. Palestinské vedení odmítá přímý kontakt, protože Izrael nezastavil budování židovských osad. Dočasně je zastavena jenom nová výstavba, a to jenom na západním břehu Jordánu, nikoliv ve východním Jeruzalémě.

Izraelské ministerstvo vnitra se omluvilo za špatné načasování

Izraelské ministerstvo vnitra plán na výstavbu 1600 nových bytů zveřejnilo v úterý, kdy Biden jednal v Jeruzalémě. Někteří z izraelských ministrů se omluvili za špatné načasování zprávy. Poradci premiéra Benjamina Netanjahua, s nímž Biden v úterý hovořil, řekli, že pro premiéra bylo oznámení ranou pod pás.

Vůdce ultranacionalistické strany Šas a ministr vnitra Eli Išaj se omluvil s tím, že zvláštní výbor jeho úřadu vydává povolení pro plánované stavby rutinně každý týden a neinformuje předem ani ministra. Před několika dny bylo kromě toho povoleno přes 100 bytů v osadě Bejtar Elit.

Liga arabských států (LAS) na dnešní večer svolala do Káhiry mimořádnou schůzi, na níž má být zformulována jednotná reakce na krok Izraele. „Je to urážka, jakou nemůže přijmout žádný Arab. Izrael pohrdá celým světem, Palestinci i prostředníky,“ řekl generální tajemník LAS Amr Músá. Abbás chce, aby Izrael plán na výstavbu zrušil.

Abbás se nebude účastnit nepřímých mírových rozhovorů s Izraelci

Palestinský prezident Mahmúd Abbás se prý nezúčastní nepřímých mírových rozhovorů s Izraelci. S informací přišel generální tajemník Músá, kterému to prý Abbás osobně sdělil. Důvodem je plán Izraele na další výstavbu ve východním Jeruzalémě.

„Palestinský prezident se rozhodl, že do jednání teď nevstoupí. Palestinská strana není připravena jednat za těchto podmínek,“ řekl na následné tiskové konferenci Músá. Podle LAS se zahájení rozhovorů odvíjí od zastavení další výstavby.

Izrael tento týden oznámil plán výstavby stovky bytů v osadě na západním břehu Jordánu a 1600 bytů ve východním Jeruzalémě, což vyvolalo protesty Palestinců i kritiku ze strany USA. Izrael novou výstavbu oznámil jen krátce poté, co se Spojeným státům podařilo přimět obě znepřátelené strany, aby za prostřednictví Washingtonu obnovili mírová jednání.

Americký viceprezident Joe Biiden na návštěvě na Blízkém východě
Zdroj: ČTK/AP/Bernat Armangue