Rakouský opat se přiznal ke zneužití chlapce

Salcburk (Rakousko) – Opat salcburského benediktinského kláštera sv. Petra Bruno Becker se přiznal k tomu, že před 40 lety zneužil hocha. V pondělí večer pak nabídl svou rezignaci a řád ji v úterý přijal. Zneužívání se podle rakouských médií objevilo i v klášteře Mehrerau u města Bregenz a v dalších místech. Kauza se objevila krátce poté, co podobné skandály propukly také v Německu, Irsku nebo Nizozemí. Podobný případ se v nejvyšších patrech rakouské katolické církve řešil před několika lety. Tehdy byl ze zneužívání podezřelý dnes už zemřelý kardinál.

Na sérii případů zneužívání dětí duchovními dnes zareagoval Vatikán prohlášením, v němž označil případy v Německu, Rakousku a Nizozemsku za mučivé. Církve příslušných zemí ale na tyto pedofilní kauzy reagovaly „rychle a rázně“, ujistil v Radiu Vatikán vatikánský mluvčí Frederico Lombardi.

Zneužívání v rámci církve je vždy „obzvláště zavrženíhodné“ vzhledem k její vzdělávací a morální odpovědnosti. Zneužívání dětí však sahá za rámec církve, zdůraznil Lombardi.

Ke zneužití mělo dojít před 40 lety

Salcburský opat se doznal k tomu, že před více než 40 lety zneužil nezletilého chlapce. V prohlášení uvedl, že se to stalo jen jednou a už se nikdy nic podobného neopakovalo. Bylo mu tehdy 24 let a měl dva roky před vysvěcením na kněze.

Becker se stal opatem salcburského benediktinského kláštera svatého Petra, který je nejstarším klášterem v německy mluvících zemích, na podzim 2008. Tehdy se oběť ozvala ombudsmanovi, který se zaměřuje na případy sexuálního zneužívání a má ho každá diecéze. Zástupce oběti představeného kláštera kontaktoval. Ten se sice k činu doznal, ale odmítl odstoupit. Poškozenému muži nabídl podle médií 5 000 eur (asi 128 000 korun), když nepodnikne žádné kroky.

Salcburský arcibiskup Alois Kothgasser rádiu Ö1 řekl, že to neměla být částka za mlčení, ale bolestné. Sám se o případu prý dozvěděl teprve koncem ledna z dopisu od oběti. Dnes třiapadesátiletý muž říká, že mu bylo 11 let, když jeho zneužívání začalo. V rádiu Ö1 z něj obvinil i další dva benediktiny, kteří ho měli zneužívat šest let. Rozhodl se prý po letech promluvit, aby ukončil utajování a přiměl jiné případné oběti k vystoupení.

Další případy zneužívání

V deníku Vorarlberger Nachrichten připustil sexuální zneužívání i opat cisterciáckého kláštera Mehrerau ve městě Bregenz na západě Rakouska. „V 80. letech jeden případ existoval,“ řekl opat Anselm van der Linde. Případ se stal v internátu klášterního gymnázia. Páter se tehdy ke zneužívání přiznal a odjel do Tyrolska. Dnes čtyřiasedmdesátiletý duchovní prodělal terapii a dál působí jako kněz.

Zprávu o dalším případu přinesl server Falter. Před víc než čtvrtstoletím zneužíval kněz v jedné východoštýrské vsi hochy i dívky. Podle serveru se k činům doznal, zmínil se o sedmi či osmi obětech. Dotčení mluví až o 20 zneužívaných. Před deseti lety čtyři z obětí informovaly burgendlandského biskupa. Páter musel navštívit terapeuta, dál ale vyučoval.

Každá rakouská diecéze před lety zřídila kancelář ombudsmana pro oběti. Stalo se tak poté, co byl ze zneužívání podezřelý kardinál Hans Hermann Groer. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího vídeňské arcidiecéze Ericha Leitenbergera se loni přišlo na 17 případů zneužívání dětí v zařízeních rakouské katolické církve.

Vydáno pod