Kritik ruské policie opustil vazbu, vyhráno ale nemá

Moskva – Po půldruhém měsíci byl dnes propuštěn z vyšetřovací vazby nejznámější kritik poměrů v ruské policii Alexej Dymovskij. Bývalý policista vyvolal loni v listopadu v Rusku skandál, když si ve videoklipu na serveru YouTube stěžoval ruskému premiérovi Vladimiru Putinovi na korupci svých nadřízených, kteří ho prý nutí pracovat o víkendech a řešit vymyšlené případy. Na svobodě Dymovskij zůstane zřejmě až do soudu.

Dymovskij byl po skandálu propuštěn od policie a obviněn z podvodu. Podle obžaloby zpronevěřil z policejních peněz 24 tisíc rublů (skoro 15 tisíc korun) a zneužil služebního postavení. Hrozí mu až deset let vězení. Jeho stoupenci mají podezření, že obvinění má Dymovského zdiskreditovat. Bývalý policista ale dnes prohlásil, že bude ve svém boji pokračovat. „Z vězení vycházím zocelený a nezlomený,“ řekl.

Moskevský rozhlas dnes oznámil, že v minulých dnech byli vystaveni útokům někteří z Dymovského spolupracovníků. Řada osob byla v souvislosti s chystaným procesem zadržena, některé stoupence obviněného bývalého policisty napadli neznámí útočníci.