Chile drží třídenní smutek za oběti zemětřesení

Santiago - Chile dnes vyhlásilo tři dny národního smutku za oběti zemětřesení, které postihlo jihoamerický stát minulý týden. Stovky lidí se sešly v katedrále Santiaga k modlitbě za mrtvé, kterých úřady zatím identifikovaly 452. Země se navíc chystá na inauguraci nového prezidenta Sebastiána Piňery, který vystřídá prezidentku Michelle Bacheletovou.

Zemětřesení zničilo půl milionu domů. Jejich obyvatelé zůstávají na ulici. Strach z dalších otřesů jim brání vrátit se zpátky. Zatím přespávají ve stanech nebo pod širým nebem. Chaos využili lupiči a propuklo rabování. Policie vyhlásila rozsáhlý zátah na zloděje – chce prohledávat dům po domu a za kradené věci hrozí tresty. Na ulicích se tak ocitly televize, pračky, ledničky i nábytek.

Situace se pomalu uklidňuje, elektrický proud už funguje na osmdesáti procentech území. V nejvíc postiženém městě Concepción zkrátily úřady zákaz nočního vycházení.

Státní smutek v Chile (zdroj: ČT24)

Zemětřesení, tsunami a následná série menších otřesů narušily infrastrukturu a způsobily rozsáhlé hmotné škody v odhadované výši 30 miliard dolarů (asi 566 miliard korun). Vláda Bacheletové byla kritizována za pomalou reakci na zemětřesení, podcenění nebezpečí přívalových vln tsunami, špatný systém distribuce potravin a vody a opožděnou žádost o mezinárodní pomoc. Zemětřesení tak značně poškodilo image jinak velmi populární prezidentky.