V Chile panují nejasnosti ohledně počtu obětí zemětřesení

Santiago de Chile - Chilská vláda zatím formálně identifikovala 279 obětí sobotního silného zemětřesení a následných vln tsunami. Poslední oficiální součet ze čtvrtka přitom udával celkem 802 mrtvých. Skutečný počet obětí není znám, protože není jasné, zda všichni pohřešovaní přišli o život. Chilské úřady vyhlásily třídenní státní smutek, který začne v neděli.

Agentura Reuters původně uvedla, že chilská vláda bez dalších podrobností prudce snížila údaj o počtu obětí katastrofy o více než polovinu na 279 lidí. S odvoláním na jistý vládní zdroj prý původní seznamy obětí zahrnovaly údaje o pohřešovaných osobách, které poskytly různé místní úřady.

„Je pravděpodobné, že původní informace o tom, kdo i kolik lidí zahynulo a kolik zmizelo, je nepřesná,“ řekl Patricio Rosende z chilského ministerstva vnitra. Později dodal, že nemá žádné přesnější údaje.

Počet mrtvých není jasný

V nejhůře postiženém kraji Maule v centrální části země bylo omylem přičteno 271 nezvěstných k celkovému počtu obětí, prohlásila ve čtvrtek chilská prezidentka Michelle Bacheletová. Je proto možné, že skutečný počet mrtvých se bude pohybovat kolem 530 lidí.

Chilská vláda se dostala nejen kvůli chybným a nepřesným údajům o počtu mrtvých pod palbu kritiky. Lidé jí také vytýkají podcenění nebezpečí přívalových vln tsunami, špatný systém distribuce potravin a vody přeživším a opožděnou žádost o mezinárodní pomoc. Kriticky se na adresu vlády vyjádřil také nadcházející prezident země Sebastián Piněra, který by se měl úřadu ujmout ve čtvrtek.

Sobotní zemětřesení o síle 8,8 stupně Richterovy škály, přívalová vlna tsunami a následná série menších otřesů narušily infrastrukturu a způsobily rozsáhlé hmotné škody v odhadované výši 30 miliard dolarů (asi 566 miliard korun).

Kvůli zemětřesení se zřítil rezidenční dům
Zdroj: ČT24/ČTK/AP