Obama podepsal zpoplatnění elektronického bezvízového systému

Washington - Za cesty do Spojených států v bezvízovém elektronickém programu ESTA se začne do šesti měsíců platit deset dolarů, což je v přepočtu asi 190 korun. Americký prezident Barack Obama dnes podepsal zákon, který tento poplatek zavádí. Kromě Česka se nový zákon dotkne lidí v další zhruba třicítce zemí. Vybrané peníze použijí Spojené státy na podporu cestovního ruchu.

Zákon o zpoplatnění elektronického systému minulý týden schválil Senát, již na podzim i Sněmovna reprezentantů. Vznikne tak nezisková organizace, která bude mít na starosti propagaci cestování. Kromě propagace také bude zájemcům o cestu do Spojených států pomáhat s vyřizováním víz.

Provoz organizace se bude hradit z vybraných poplatků. Celkem by vláda měla podle odhadů vybrat kolem 100 milionů dolarů ročně, další peníze na program poskytne soukromý sektor. Nový zákon začne platit nejpozději do šesti měsíců.

Plány Spojených států na zpoplatnění ESTA v minulosti opakovaně kritizovala Evropská komise. Opatření podle ní znamená další břemeno pro evropské cestující do Ameriky. Návštěvníci ze států, s nimiž USA bezvízový styk nemají, nicméně platí za vyřízení cestovních dokladů 131 dolarů (téměř 2 500 korun).