Ruská armáda uklízí tanky, které zapomněla v lese

Moskva - V Rusku pokračuje aféra s dvěma stovkami opuštěných tanků. Ty už v listopadu objevili obyvatelé odlehlé oblasti na Urale, a to zcela bez dozoru. Armádní velení teď moderní obrněnce z místa odvezlo a na celou věc uvalilo přísné utajení.

Dvě stě tanků stálo celou zimu bez povšimnutí v uralských lesích, zapadávalo sněhem a rezlo. Náhodou je objevili obyvatelé jedné z okolních vesnic. Údajně do nich mohl kdokoliv vlézt a dokonce s nimi odjet.

„Tanky nechali v lese bez jakékoli ochrany. Takhle tam byly celé měsíce. Myslím, že to je velká nedbalost,“ říká obyvatelka Sverdlovské oblasti. „Do všech tanků se dá dostat. Mají otevřené poklopy. Ale nic se z nich nedá odnést. Jsou akorát na šrot,“ doplňuje obyvatel vesnice.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Podle armády vezli vojáci bojovou techniku vlakem na jednu ze základen. Kvůli velmi špatnému počasí ale přepravu přerušili. Tanky nechali na místě, dokud se podmínky nezlepší.

„Tanky byly rozmístěny do lesa, aby neblokovaly nákladové nádraží. Střežily je vojenské hlídky. Veškerá technika je ve velmi dobrém stavu,“ přesvědčuje velitel tankové jednotky Sergej Skobelin.

Na nové základně by tanky měly být do dvou týdnů. Podle některých odborníků ale stroje skončí na jiném odlehlém místě. Ruská armáda totiž hodlá vyřadit asi polovinu z dvaceti tisíc tanků a nemá peníze na jejich skladování.

  • Ruská armáda uklízí tanky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1473/147266.jpg
  • Ruská armáda uklízí zapomenuté tanky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1473/147267.jpg