Španělsko povedou Zapaterovi socialisté

Madrid - Vládnoucí socialisté premiéra Josého Luise Zapatera včera zvítězili ve španělských parlamentních volbách. Po sečtení téměř 99 procent hlasů má Zapaterova Španělská dělnická socialistická strana (PSOE), která se už prohlásila vítězem voleb, téměř čtyřprocetní náskok před konzervativci vedenými Marianem Rajoyem. Lidová strana přiznala volební porážku a pogratulovala svému soupeři k vítězství.

PSOE volilo 43,64 procenta voličů, zatímco konzervativní Lidovou stranu
(PP) 40,12 procenta. PSOE by tak po přepočtu na poslanecké mandáty získala 169 křesel v 350členné dolní komoře, zatímco PP 153. Ve volbách v roce 2004 získali socialisté 164 křesel a konzervativci 148 křesel. Voleb se zúčastnilo přes 75 procent oprávněných voličů.

Podle zpravodaje ČT Filipa Kandy nebyly výsledky nedělních voleb překvapením, přesně na procento odpovídají předvolebním průzkumům. Zapatero bude muset pro získání nadpoloviční většiny v parlamentu zřejmě spolupracovat s menšími stranami, zatím se ale neví, zda s jejich podporou nebo v přímo v koalici.

Premiér Zapatero, který se stane s nějvětší pravděpodobností španělským ministerským předsedou na další čtyři roky, už voličům poděkoval. „Španělé se vyjádřili jasně a rozhodli se začít novou éru,“ řekl Zapatero svým nadšeným příznivcům z balkonu sídla strany v Madridu. Koordinátor kampaně PP Pio García naopak již přiznal volební porážku. „Gratuluji socialistické straně. Zdá se, že vítězství je jasné,“ dodal.

O osudu současné vlády rozhodovalo 35 milionů voličů. Předvolební atmosféru narušila páteční vražda bývalého socialistického radního v Baskicku. Vláda viní teroristy z organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA). Na bezpečnost dohlíželo 87 000 policistů. Podle Kandy byl průběh voleb v Madridu klidný. Na severu země v Baskicku byly zaznamenány incidenty, skupinka radikálů tu zničila několik volebních uren a hlasovacích lístků.

Páteční vražda bývalého socialistického radního v baskickém městě Mondragón na severu země vrhla stín na nynější volby podobně jako před čtyřmi roky. V roce 2004 se parlamentní volby uskutečnily pouhé tři dny po teroristických útocích na madridských nádražích, při nichž přišlo o život 191 lidí a na 1500 dalších bylo zraněno. Doposud favorizované konzervativce tehdy převálcovali socialisté. Letošní volby ale vražda radního pravděpodobně neovlivnila.

„Jestliže před čtyřmi lety se přisuzoval tehdejší vítězství socialistů lhaní tehdejší vlády o vinících atentátů, když se je snažili přisoudit organizaci ETA místo al-Káidě, nyní se úspěch Zapaterovy strany hodnotí jako důsledek dobrého vedení země,“ přibližuje španělské veřejné mínění Filip Kanda. Zapaterova vláda mimo jiné rozšířila vládu žen a stáhla španělské vojáky z Iráku.

V předvolební kampani dominovaly obavy z poklesu výkonnosti španělské ekonomiky, nezaměstnanost, rostoucí imigrace z Afriky, Jižní Ameriky a východní Evropy a boj proti terorismu, především pak neúspěšný dialog s ETA, která loni v červnu ukončila příměří platné od března 2006. Socialisté věřili v sympatie především mladých voličů, které si během své vlády naklonili usnadněním rozvodů, podporou práv žen a také přijetím zákona o manželství osob stejného pohlaví.

Ve Španělsku žije na pět milionů přistěhovalců a téměř stejný počet bývalých přistěhovalců už má dnes španělské občanství, a tím i volební právo. V rámci vládního programu jen v roce 2005 zlegalizovalo 700 000 imigrantů svůj pobyt v zemi. Jak uvedl Kanda, španělský pozitivní přístup k imigrantům podle mnoha komentátorů předešel rasovým sociálním nepokojům, které postihují například sousední Francii. Píseň pro volební kampaň socialistů složili přistěhovalci z Dominikánské republiky. V písni se inspirovali pozitivními činy Zapaterovy vlády, z nichž má podle nich prospěch celé Španělsko.