Britský labrador dostal vyznamenání za Afghánistán

Londýn - Devítiletý labrador Treo se stal 63. nositelem nejvyššího britského vojenského vyznamenání pro zvířata. Dickenovu medaili, udělovanou za statečnost a nasazení ve válce, si vysloužil odhalením výbušnin v afghánské provincii Hílmand, čímž zachránil život několika vojákům. Nyní se z Trea stal rodinný pes a užívá si zasloužený odpočinek.

Treo si vyznamenání převzal v doprovodu svého psovoda na dnešní ceremonii v londýnském vojenském muzeu. Seržant Dave Heyhoe, který s Treem pracoval pět let, označil svého svěřence za čtyřnohý detektor a velmi dobrého přítele. „Každý může říct, že je to jen vojenský služební pes. Ano, je, ale je také mým dobrým přítelem. Vzájemně se o sebe staráme,“ řekl Heyhoe při ceremoniálu. Podle něj medaile patří všem psům a jejich psovodům působícím v Afghánistánu a Iráku.

Dickenovu medaili dostalo od jejího vzniku v roce 1943 jen 63 zvířat, z toho 27 psů, 32 poštovních holubů sloužících za druhé světové války, tři koně a jedna kočka. Mezi vyznamenanými psy jsou i dva slepečtí, kteří vyvedli 11. září 2001 své pány z mrakodrapů Světového obchodního střediska zasaženého teroristy.