Počet obětí na Madeiře bude stoupat

Madeira - Počet obětí záplav na Madeiře zřejmě ještě stoupne. Zatím je potvrzených 42 obětí, stále se ale pohřešuje dalších 13 lidí. Úřady se obávají, že je proud vody a bahna z rozvodněných říček spláchl do moře. Záchranáři dnes našli 19 pohřešovaných, kteří jsou v pořádku. Své domovy musely opustit kvůli hrozbě dalších sesuvů půdy až čtyři desítky obyvatel z okresu Ribeira Brava i několik rodin z okresu Ponta do Sol na jihu ostrova.

Podle viceprezidenta Madeiry Joao Cunhy e Silvy zatím úřady evidují 42 obětí přírodní katastrofy, 370 osob zůstalo po záplavách bez domova. Záchranné práce se nyní soustřeďují do hlavního města a také na poškozené silnice, které vedou do odříznutých horských oblastí.

Vycvičení psi, potápěči i buldozery se snaží prohledávat trosky. Úřady se obávají, že při záplavách mohli lidé uvíznout v podzemních parkovištích v metropoli Funchal.

Mezi oběťmi je jeden britský občan, o dalších cizincích, kteří mohli při katastrofě přijít o život, se zatím neví.  

Lisabon požádal o finanční pomoc Evropskou unii a sám na ostrov vyslal nejrůznější materiál. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso upřesnil, že výše pomoci na rekonstrukci Madeiry bude určena podle odhadů škod. Ty zatím nejsou stanoveny.

Povodně na Madeiře
Zdroj: ČT24