Biskupská konference žádá oběti zneužívání o odpuštění

Freiburg (Německo) – Německá katolická církev požádala oběti sexuálního zneužívání v církevních zařízeních o odpuštění a prohlásila, že bude tlačit na úplné objasnění případů, které vyšly najevo před necelým měsícem. Německá biskupská konference zahájila dnes ve Freiburgu čtyřdenní zasedání, kde jedná i o případech zneužívání dětí. Podle svého prohlášení se také chce zasadit o lepší ochranu dětí a mladistvých před sexuálními výpady.

„Omlouvám se všem, kteří se stali obětí takového ohavného zločinu,“ řekl dnes předseda konference Robert Zollitsch a dodal, že katolická církev vyvodí ze skandálu kolem zneužívání dětí důsledky. V církvi je to podle něj zvlášť závažné, protože děti a mladiství mají v kněze zvláštní důvěru. Dodal, že na objasnění případů církev s vyšetřovateli spolupracuje. Biskupská konference chce ve Freiburgu prověřit i svůj osm let starý pokyn k ochraně před sexuálním zneužíváním.

Předseda německé biskupské konference Robert Zollitsch:

„Omlouvám se všem, kteří se stali obětí takového ohavného zločinu.“

Před necelým měsícem vyšlo najevo, že členové jezuitského řádu v minulosti v několika školách a dalších církevních zařízeních v Německu zneužívali žáky. Přihlásily se zatím víc než dvě stovky obětí. Většina případů je zřejmě promlčená.

Vydáno pod