Unii se nelíbí, že vrazi člena Hamasu využili falešné evropské pasy

Brusel – Ministři zahraničí zemí Evropské unie odsoudili, že při lednové vraždě člena radikální palestinské organizace Hamas Mahmúda Mabhúha ve Spojených arabských emirátech útočníci použili falešné pasy několika zemí EU. Z vraždy je viněna izraelská rozvědka Mossad. Vražedné komando využilo pasy Irska, Británie, Francie a Německa.

Španělské předsednictví EU uvedlo, že je využitím falešných pasů velmi znepokojeno. „EU silně odsuzuje skutečnost, že ti, kteří se podíleli na této akci, využili falšované pasy členských zemí EU a kreditní karty získané prostřednictvím krádeže identity občanů EU,“ uvádí se v prohlášení. „To, co se stalo, není zrovna přátelské a je to nepřijatelné,“ přidal se francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Pierre Lellouche. Podle švédského ministra zahraničí Carla Bildta není možné falšování pasů evropských zemí tolerovat. 

Z vraždy člena Hamasu je podezřelá izraelská rozvědka Mossad. „Je to na 99 procent, pokud ne na 100 procent, že za vraždou stojí Mossad,“ uvedl velitel dubajské policie Zahí Chalfán Tamím v tamním tisku. Izrael účast svých lidí nepotvrdil, ani nepopřel. Z podílu na vraždě jsou podezřelé takřka dvě desítky lidí.

EU v prohlášení Izrael přímo nezmiňuje. Podle slov některých diplomatů ještě před jednáním však slova ministrů měla být adresována právě židovskému státu a jeho představitelům. I tak ale žádají Britové i ostatní země, jejichž údajné pasy byly zneužity. Zástupci Evropské unie se dnes v Bruselu kvůli tomu setkají s izraelským ministrem zahraničí Avigdorem Liebermanem.