Portugalsko drží smutek za mrtvé z Madeiry

Lisabon - Portugalská vláda vyhlásila třídenní státní smutek za oběti prudkých záplav, které v sobotu zasáhly ostrov Madeira. Mrtvých je 42, několik dalších lidí se pohřešuje. Na mezinárodním letišti byla zřízena dočasná márnice. Kabinet se dnes sejde na krizovém zasedání.

Třídenní smutek za oběti záplav a sesuvů půdy na Madeiře bude držet celé Portugalsko. Úřady potvrdily smrt nejmíň 42 osob včetně britského turisty. Objevují se ale i první dobré zprávy. Hasiči důkladně prohledali podzemí nákupního centra, kde mělo bahno pohřbít nejmíň dva lidi. Nikoho nenašli. Záchranáři se také po 24 hodinách dostali do jedné z odlehlých horských vesnic. Jenže dalších sedm osad zatím zůstává odříznutých od světa. 


Přesnou výši škod zatím regionální vláda neodhadla. Spoušť je přitom obrovská. Podle meteorologů spadlo na Madeiře za 8 hodin víc srážek, než normálně naprší za celý měsíc. Úřady odhadují, že návrat k normálnímu životu na ostrově potrvá minimálně několik týdnů. „Záchranné práce budeme financovat z prostředků určených na civilní ochranu. Požádáme taky o peníze z Fondu solidarity Evropské unie,“ informoval portugalský ministr vnitra.

Portugalská vláda se rozhodla vyslat na Madeiru vojenské letadlo typu C-130 s týmem záchranářů s pátracími psy, skupinou potápěčů a s týmem lékařů. Do oblasti byli vysláni i odborníci na opravy poškozených telefonních linek a elektrického vedení.

Na letišti byl včera obnoven provoz, takže turisté mohou opustit ostrov. „Jeli jsme autem, když začalo pršet. Za posledním tunelem už teklo z hor tolik vody, že jsme se museli otočit. Lidé nás zastavili, ať dál nejedeme, měli jsme obrovské štěstí,“ popsala německá turistka.

Tři stovky bezdomovců dočasně přijala kasárna. „Lidé, kteří mají dům zanesený bahnem, se vrátí, až ho vyčistí. Pro ty, kteří o dům přišli úplně, najdeme nové ubytování,“ slibuje Jose Barbeito z nadace Caritas.

Madeira leží 900 kilometrů jihozápadně od Portugalska a 500 kilometrů západně od afrických břehů. Žije zde 250 000 obyvatel, většina z nich (100 000) v metropoli Funchal.

Vydáno pod