Rusko dodá Íránu rakety S-300

Moskva - Rusko má v úmyslu dostát svým závazkům a dodat Íránu moderní protivzdušný systém S-300. Prohlásil to v pátek náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Kontrakt Rusko s Íránem uzavřelo už před lety, ale dodávku zmrazilo s ohledem na vztahy s USA a Izraelem, které proti ní ostře protestovaly.

Podle Rjabkova Rusko vždy s velkou odpovědností přistupovalo ke svým závazkům při prodeji zbraní do zahraničí a také tentokrát prý bude kontrakt realizovat. Kdy to bude, ale Rjabkov neřekl.

Zpoždění dodávky pak vysvětlil blíže neurčenými „technickými problémy“. Rusko ve středu oznámilo, že z technických důvodů musí dodávky raket S-300 do Íránu odložit. Oznámení přišlo po návštěvě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Moskvě. Ten prý Rusům slíbil, že Izrael nebude prodávat zbraně Gruzii, když Moskva nedodá S-300 Teheránu. Podle Rjabkova jsou otázky spojené s rusko-íránskou vojenskou spoluprací zpolitizovány.

Írán tvrdí, že ruský systém S-300 by mu umožnil odrazit eventuální izraelský nebo americký útok na jeho jaderná zařízení. Západ Írán podezírá, že pod rouškou civilního jaderného programu připravuje výrobu atomové zbraně. Írán to odmítá a tvrdí, že chce využívat jádro výhradně k mírovým účelům.

Vydáno pod