Útok proti Googlu byl v Číně údajně veden ze dvou škol

San Francisco – Za nedávnými útoky na společnost Google a další americké firmy v Číně, mají podle deníku New York Times být dvě prominentní čínské školy. Jedna z nich má navíc mít těsné vazby s čínskou armádou. Útok se přitom zaměřoval mimo jiné na emailové schránky Gmail čínských aktivistů pro lidská práva.

Hackeři se pomocí útoku chtěli dostat k obchodním údajům a zdrojovým kódům, zaměřili se ale také na e-mailové schránky, které mají na poštovním serveru Gmail čínští aktivisté za lidská práva. Zdroje blízké vyšetřování rovněž tvrdí, že útoky mohly začít možná už loni v dubnu, tedy řadu měsíců předtím, než se dosud předpokládalo.

Google se k novým zjištěním prozatím nevyjádřil. Bezprostředně po útoku ale pohrozil, že z Číny možná odejde. Útok hackerů byl pro Google zřejmě poslední kapkou, i když Google za oficiální důvod svého případného odchodu z Číny uvedl cenzuru. Na druhou stranu je ale také pravda, že Google se v Číně nikdy neprosadil tak, jako v jiných zemích. Čínský trh internetového vyhledávání má totiž pevně pod kontrolou tamní společnost Baidu.

Studio ČT24 s Petrem Krčmářem (zdroj: ČT24)

Slabým místem byl pravděpodobně Internet Explorer

Google 12. ledna oznámil, že se spolu s dalšími podniky stal obětí sofistikovaného digitálního útoku, který má s vysokou pravděpodobností původ na čínském území. Experti na počítačovou bezpečnost, včetně lidí z americké Národní agentury pro bezpečnost, od té doby zdroj útoku zkoumají. Až donedávna stopy vedly jen k serverům umístěným na Tchaj-wanu.

Obecně se má za to, že hackeři k útoku využili slabého místa v zabezpečení prohlížeče Internet Explorer, jehož výrobcem je jiná americká společnost Microsoft.

Samotný fakt, že další trasování dat vyšetřovatele zavádí do prostor dvou prominentních čínských škol, lze označit za průlom. Jedním z těchto vzdělávacích zařízení je vysoká škola Shanghai Jiaotong University, druhou pak odborná škola Lanxiang Vocational School.

Cílem čínských hackerů nebyl jen Google

Podobným útokům jako Google čelil i jeden z amerických dodavatelů vojenské techniky. Jeho důkazy přivedly vyšetřovatele k domněnce, že stopy vedou ke konkrétní třídě zaměřené na počítačové vědy. Jde údajně o třídu na zmíněné odborné škole a počítačové vědy tam vyučuje profesor původem z Ukrajiny. Dodavatel své poznatky podle zdrojů The New York Times sdělil na schůzce specialistů na počítačovou bezpečnost.

Pokud se informace zdrojů potvrdí, nastolí toto nové zjištění minimálně tolik nových otázek, kolik jich zatím bylo na toto téma zodpovězeno. A to včetně možnosti, že část útoků možná má původ v Číně, ale nemusí to ještě znamenat, že útoky pocházely přímo od čínské vlády, jak se dosud také  často uvádělo.