Bývalý žák v Ludwigshafenu se mstil za známky a zabil učitele

Berlín – Třiadvacetiletý bývalý žák odborného učiliště v německém Ludwigshafenu dnes zaútočil nožem v budově školy na svého někdejšího učitele a zabil ho. Patrně se mu pomstil za známky. Po svém činu byl zadržen policí. Útočník podle vrchního státního zástupce Lothara Liebiga vypověděl, že měl na pedagoga vztek kvůli špatným známkám. Nyní mu hrozí obvinění z vraždy, uvedl Liebig na odpolední tiskové konferenci.

Mladý muž, který pochází z Ludwigshafenu, pronikl do rozlehlého školního areálu kolem 10:00. Vyzbrojen byl podle policie útočným nožem a plynovou pistolí. Nožem pak na schodech do sklepa napadl osmapadesátiletého učitele matematiky, který těžkým zraněním na místě podlehl.

Poté se útočník podle Liebiga pohyboval po škole, přičemž několikrát vystřelil ze své pistole. Nikoho dalšího ale podle dostupných informací nezranil. Ve třetím patře učiliště, kde byl nakonec zadržen, se také pokusil zapálit oheň, který spustil požární poplach.

Díky němu většina studentů ani netušila, k čemu ve škole došlo. Mnozí žáci později uvedli, že se domnívali, že jde o požární cvičení. Evakuovaný ústav, kde studuje 3200 žáků a působí 130 pedagogů, poté policie uzavřela a začala prohledávat.

Pachatel dosud nebyl trestán

Útočník podle Liebiga nebyl dosud trestán. Vedle policie a zásahové jednotky na místo činu dorazili i lékaři, kteří poskytují studentům psychologickou pomoc. Učiliště bude nejméně do pondělí zavřené. Incident v Ludwigshafenu se dnes okamžitě stal událostí číslo jedna německých médií, která ho označují za další útok šílenců v německé škole.

Loni na jaře šokoval Německo případ ze západoněmeckého Winnendenu. Do své bývalé střední školy 11. března vtrhnul mladík Tim K. a zbraní svého otce v ní postřílel osm dívek, jednoho hocha a tři učitelky. Při útěku pak zabil další dva lidi a nakonec i sám sebe.