Haitský soud: Misionáři nechtěli sirotky unést

Port-au-Prince - Osm amerických misionářů obviněných z pokusu o únos haitských dětí už není ve vazbě a odletělo z Haiti. Do země se vrátí později k dalšímu vyšetřování. O propuštění osmi z deseti členů baptistické církve rozhodl haitský soud. Američané se v rámci charitativní činnosti v karibském státě pokusili bez potřebných dokumentů dopravit 33 haitských dětí do sirotčince v Dominikánské republice. Kvůli tomu byli obviněni z pokusu o únos. Vyšetřující soudce ve vazbě ponechal zbylé dvě americké občanky - vůdkyni skupiny Lauru Silsbyovou a Charisu Coulterovou.

Baptistické misionáře, kteří pocházejí z amerického státu Idaho, zatkli 29. ledna na hranici s Dominikánskou republikou s dětmi ve věku od dvou měsíců do 12 let. Američané – pět mužů a pět žen – neměli žádné dokumenty, které by je opravňovaly odvézt děti do zahraničí. Po ničivém zemětřesení zůstaly na Haiti tisíce osiřelých dětí.

Haitský premiér Jean-Max Bellerive proto varoval před snahami o nezákonné adopce a vývoz haitských dětí do zahraničí, kam je pašeráci dopravují mimo jiné i jako nedobrovolné dárce orgánů.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Vůdkyně skupiny zůstává ve vazbě

Soud o propuštění misionářů rozhodl minulý týden, baptisté prý neměli s dětmi „kriminální úmysly“. Vůdkyně skupiny Laura Silsbyová a Charisa Coulterová ale ve vazbě zůstanou a budou dále vyslýchány kvůli podezření z únosu dětí.

Zemětřesení o síle sedmi stupňů Richterovy škály zasáhlo Haiti 12. ledna. Byly to nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 200 let – haitská vláda uvedla, že připravily o život 217 tisíc lidí. Konečný počet obětí však podle ní může přesáhnout 250 tisíc.