Ukrajinský soud pozastavil platnost výsledků prezidentských voleb

Kyjev - Ukrajinský správní soud dnes pozastavil platnost výsledků prezidentských voleb do té doby, dokud nebude posouzeno odvolání poražené Julije Tymošenkové. Premiérka chce dosáhnout toho, aby vítězství Viktora Janukovyče bylo kvůli volebním podvodům prohlášeno za neplatné. Vítězství opozičního předáka napadla u soudu v úterý. Druhé kolo ukrajinských voleb se konalo 7. února. Janukovyč zvítězil jen o 3,5 procenta odevzdaných hlasů.

V rozhodnutí soudu se nařizuje pozastavit rozhodnutí ústřední volební komise, která oznámila výsledky druhého kola prezidentských voleb a vítězství Viktora Janukovyče, dokud nebude stížnost Tymošenkové na neplatnost voleb projednána. Soud, který se má vyjádřit do dvou dní, však zamítl žádost Tymošenkové, která požaduje, aby Janukovyč nesložil prezidentskou přísahu. Ukrajinský parlament v úterý rozhodl, že Janukovyč má být do svého úřadu oficiálně uveden 25. února.

Ukrajinský vicepremiér Oleksandr Turčynov, který stojí v čele volebního štábu Tymošenkové, nicméně prohlásil, že dokud soud nerozhodne, žádná inaugurace a přísaha nového prezidenta nepřichází v úvahu.

Tymošenková odmítla připustit porážku a chce, aby soud prokázal její tvrzení, že volby byly provázeny podvody. Tvrdí to i přesto, že mezinárodní pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označili hlasování za spravedlivé a čestné. Janukovyčovi k vítězství už také blahopřáli přední světoví státníci včetně USA, Ruska a zemí Evropské unie.

Tymošenková v úterý znovu odmítla Janukovyčovy výzvy k odstoupení. Nejenže nehodlá z čela vlády odejít, ale v parlamentu její strana navrhla změny v ústavě, které by měly dalekosáhlý dopad na politickou scénu. V referendu by se podle ní mělo rozhodnout o vymezení pravomocí prezidenta a předsedy vlády. Prezidentské volby podle Tymošenkové nemají žádný právní vztah k situaci vlády, a proto nevidí důvod k rezignaci.

Dokáže Tymošenková přijmout porážku? Dokáže Janukovyč uhájit vítězství?
Zdroj: ČT24