V Karáčí zadrželi muže číslo dvě afghánského Talibanu

Washington - Při tajné operaci pákistánských a amerických výzvědných služeb byl v pákistánském Karáčí před několika dny dopaden jeden z nejvyšších velitelů extremistického hnutí Taliban mulla Abdul Ghaní Baradar. Tuto informaci amerického deníku The New York Times dnes potvrdili dva nejmenovaní američtí vysocí činitelé. Zástupce šéfa afghánského Talibanu a muž číslo dvě v hierarchii tohoto extremistického hnutí je zadržován pákistánskou zpravodajskou službou, která vede jeho výslech. Taliban ale Baradarovo zadržení popřel a označil zprávu za velkou lež.

Washington si slibuje od Baradarova zadržení alespoň dočasné oslabení povstaleckých aktivit Talibanu v Afghánistánu. V jižní provincii Hílmand tam koaliční síly NATO v současnosti uskutečňují nejrozsáhlejší ofenzivu proti bojovníkům islamistického Talibanu od invaze v roce 2001.

Mulla Baradar je nejvýznamnějším představitelem Talibanu zadrženým od začátku války v Afghánistánu. Byl dopaden ve čtvrtek. Je označován za muže číslo dvě v Talibanu po mullovi Muhammadovi Umarovi, přičemž se předpokládá, že byl blízkým společníkem vůdce teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina před útoky ze září 2001.

Jeden z pákistánských bezpečnostních činitelů řekl, že 41letý Baradar mluví s vyšetřovateli. Není jasné, za jakých podmínek se vede výslech. Zpravodajci si od něj ale slibují, že by mohl vyzradit něco o místě pobytu vůdce Talibanu, mully Muhammada Umara, od něhož důvěrnou přezdívku Baradar (bratr) získal.

Taliban Baradarovo zadržení popřel

Pákistánská vláda zprávu o Baradarově zadržení nepotvrdila ani nevyvrátila s tím, že před operacemi NATO v Afghánistánu uprchlo do Pákistánu v posledních dnech velké množství lidí. „Řadu z nich jsme zatkli. Prošetřujeme je, ale v tomto okamžiku nemůžeme prozradit jejich identitu,“ odpověděl dnes na otázky novinářů nejednoznačně pákistánský ministr vnitra Rahmán Málik.

Taliban Baradarovo zadržení popřel a označil ho za „velkou lež“. „Mulla Baradar není zatčen, je v Afghánistánu, kde vede džihád. Naprosto odmítáme tuto propagandu. Rozpoutali ji nemuslimové, protože byli poraženi v operaci Mardžáh v provincii Hílmand. Chtějí zasáhnout srdce muslimů,“ uvádí se v prohlášení Talibanu. Ani někteří obyvatelé Karáčí oficiálně moc nevěří tomu, že by se dvojka Talibanu pohybovala po jejich městě.

Američané pákistánské zpravodajské služby podezírali, že tajně Taliban podporují, aby si udržely vliv v Afghánistánu. Podíl pákistánských agentů na dopadení Baradara si tak vykládají jako známku dlouho očekávané změny postoje. Nastala zřejmě proto, že Taliban začal ohrožovat stabilitu i v Pákistánu.

Vydáno pod