V Německu už se přihlásila stovka zneužívaných žáků

Berlín – Skandál na jezuitských školách v Německu se rozrůstá – zneužívaných školáků bylo kolem stovky. Oznámila to právnička jezuitského řádu Ursula Raueová, která obvinění prošetřuje. Upřesnila, že oběti se přihlásily pod vlastním jménem či anonymně. Případy ze 70. a 80. let se dostaly na veřejnost před pár týdny. Přes 20 či 30 let staré případy jsou už ale promlčeny. Německá biskupská konference se chce situací zabývat na svém výročním zasedání, které se koná od 22. do 25. února.

Před dvěma týdny se objevily první zprávy o případech zneužívání dětí z berlínského jezuitského gymnázia Canisius-Kolleg. V následujících dnech se pak hlásily oběti i jinde. Děti prý zneužívali členové řádu, kteří je učili či je měli na starosti.

Ne všechny oběti navštěvovaly zmíněný berlínský ústav, řekla Raueová. Nejvíce postižených se prý přihlásilo vedle Berlína z jezuitských škol Kolleg St. Blasien v Bádensku-Württembersku a Aloisiuskolleg v Bonnu. Ještě tento týden chce právnička předložit dílčí zprávu o vyšetřování.

Ředitel berlínského gymnázia Klaus Mertes v rozhovoru pro dnešní vydání deníku Berliner Zeitung řekl, že nechce o skutečném počtu obětí spekulovat, ale že si dokáže představit třímístné číslo. Mezitím se objevily nové případy z biskupství Hildesheim v Dolním Sasku, které jsou více než 50 let staré. Zneužívání dětí oznámila také evangelická církev. V severoněmecké Geesthachtu v Šlesvicku-Holštýnsku byl zbaven úřadu jistý učitel, který údajně zneužíval čtrnáctiletou dívku.

Vydáno pod