Libye přestala vydávat víza občanům EU, Češi by měli odložit cestu

Tripolis - Libye přestala vydávat víza většině občanů EU včetně Čechů a Slováků a nebude uznávat ani dříve vydaná víza. Důvod tohoto rozhodnutí není známý, zřejmě za ním ale stojí diplomatický spor Tripolisu se Švýcarskem, které spolu s většinou zemí EU tvoří schengenský prostor. Opatření není zatím časově nijak omezeno. Evropská komise rozhodnutí Tripolisu kritizovala a zváží odvetné opatření. České ministerstvo zahraničí radí Čechům, aby odložili cesty do Libye.

„Ano, bylo přijato takové rozhodnutí - žádná víza pro Evropany kromě Velké Británie,“ potvrdil agentuře Reuters zastavení výdeje víz jeden z úředníků letiště v Tripolisu. Eurokomisařka pro otázky vnitra Cecilia Malmströmová rozhodnutí Libye označila za jednostranné a nepřiměřené opatření. „Evropská komise také lituje, že cestujícím, kteří legálně obdrželi víza před tímto pozastavujícím krokem, byl při příjezdu do Libye odmítnut vstup,“ dodala. Komise bude o situaci jednat již příští týden a hodlá také společně s partnery v schengenském prostoru zvážit adekvátní protiopatření.

O tomto kroku libyjské strany se už v médiích v posledních dnech spekulovalo. Zatím není zcela jasné, co přesně za rozhodnutím stojí, zřejmě ale jde o diplomatickou roztržku se Švýcarskem, kterou vyvolalo předloňské zatčení syna libyjského vůdce Hannibala Kaddáfího švýcarskou policií.

Hannibal Kaddáfí byl v červnu 2008 i se ženou zadržen kvůli napadení personálu jednoho ženevského hotelu, v němž pobývali. Mezi oběma státy pak vzniklo diplomatické napětí, které trvá dosud. Prohloubilo ho i zadržení dvou švýcarských podnikatelů v červenci 2008 v Libyi za údajné porušování obchodních pravidel a nezákonný pobyt v zemi.