V letadle zříceném za Hřenskem byl Čech a Slovák, oba zahynuli

Berlín - Malý letoun typu Cessna Citation 550 se při cestě z Prahy do Švédska zřítil v neděli večer v Německu. Na palubě byl Čech a Slovák a oba zahynuli. Těžce poškozený letoun se našel dnes ráno, uvedla Ľudmila Pavlíková z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Podle ředitele společnosti Time Air Martina Pražského zahynuli dva piloti. Tato firma letadlo provozovala. České zpravodajské servery uvedly, že letoun patřil podnikateli Antonínu Charouzovi, společnosti Time Air ho prý pronajal. Němečtí policisté nevyloučili, že kromě dvou pilotů mohl být na palubě ještě někdo další.

Letoun Cessna Citation 550 dostal podle německých úřadů povolení k výstupu z výšky 8000 metrů do výšky zhruba 10 500 metrů krátce poté, co v neděli večer vletěl do německého vzdušného prostoru u Drážďan. Pilot ale pokyn nepotvrdil. Ve 21:07 se podle Pavlíkové ztratil z radarů. Vyhlásilo se pátrání. V tomto typu letadla může cestovat až osm lidí.

„Ve 23:40 byly za pomoci vrtulníku objeveny hořící trosky v nepřístupném a zasněženém terénu, v katastru obce Rosenthal. Osádka vrtulníku navedla na místo pozemní jednotky,“ sdělila Pavlíková.

Němečtí vyšetřovatelé zatím českou pomoc nepotřebují

Stroj náhle ztratil výšku a zřítil se u hory Grosser Zschirnstein v Saském Švýcarsku. Tento pískovcový vrch se nachází na levém břehu Labe, asi čtyři kilometry západně od Hřenska a jeden kilometr severně od státní hranice. Policie a záchranáři byli na místě od půlnoci. Podle německé policie je nejpravděpodobnější příčinou nehody to, že letoun zavadil o skálu. Pátrací akce v těžko přístupném terénu pokračovala i dnes.

Událostí se podle Pavlíkové zabývá německý úřad pro šetření leteckých nehod. Český Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod je s německou stranou v kontaktu a na místo nehody vyjela jeho komise. Mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová sdělila, že saská policie si při ohledávání místa nehody pomoc českých kolegů nevyžádala.

Martin Pražský uvedl, že Time Air poskytne vyšetřovatelům veškeré dokumenty a informace, které budou k objasnění příčin neštěstí nutné. Do uzavření vyšetřování nebude firma podle svého ředitele poskytovat žádné informace.

Time Air patří ke společnostem, které se specializují na takzvané privátní lety. Stroje ve flotile obvykle vlastní a používají bohatí obchodníci nebo firmy, aerolinky letadla opatrují a nabízejí k pronájmu v době, kdy je jejich majitel nepotřebuje. Za hodinu letu zaplatí zájemce i statisíce korun.

  • Trosky cessny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1431/143089.jpg
  • Německá policie vyšetřuje havárii cessny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1431/143095.jpg
  • Trosky cessny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1431/143090.jpg
Vydáno pod