Ofenzivu NATO komplikují nastražené miny, je ale úspěšná

Kábul - Vojákům Severoatlantické aliance se při nejrozsáhlejší ofenzivě koaličních sil v Afghánistánu od invaze v roce 2001 podařilo ovládnout již většinu města Mardžáh v provincii Hílmand na jihu země. Koaliční ofenzivu ale zpomalují miny a další nastražená výbušná zařízení. Jednotky NATO a afghánské armády zabily nejméně 27 povstalců a převzaly většinu strategických bodů, jako jsou mosty nebo silnice. Severoatlantická aliance přišla od soboty o 2 muže, Brita a Američana. Při jednom útoku ale zahynulo i 12 civilistů.

Podle velitele sil NATO, amerického generála Stanleyho McChrystala, je politováníhodné, že byly ztraceny nevinné životy. Spojenci prý udělají všechno, aby se tomu v budoucnu vyhnuli. Lítost nad civilními ztrátami vyjádřil také afghánský prezident Hamíd Karzáí. Vyzval NATO, aby bylo opatrné a předešlo dalším úmrtím civilistů.

„V současné době jsme na většině území města,“ prohlásil mluvčí americké námořní pěchoty Josh Diddams. Islámští radikálové podle něj změnili taktiku boje, protože od útoků přešli k obraně některých čtvrtí.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Vojáci postupují dům od domu, kde hledají ukryté zbraně. Nejvíc práce navíc leží na pyrotechnicích, kteří ve městě Mardžáh a okolních vesnicích likvidují tisíce min a improvizovaných výbušnin. Zatím nalezli asi čtyři tuny dusičnanu amonného, který se používá při výrobě výbušnin. Armáda očekává, že ve městě se ukrylo asi 400 až 1000 povstalců, z nichž více než 100 přišlo bojovat do Afghánistánu ze zahraničí.

„Taliban opustil tuhle oblast, která byla centrem výroby drog a výbušnin. My na ně teď můžeme zatlačit a celé to tu vyčistit,“ uvedl Matt Bazeley z 28. ženijního regimentu britské armády.

Postup na město Mardžáh byl až překvapivě snadný. Více než odpor povstalců jej však komplikovaly zaminované cesty. NATO doufá, že oblast zajistí do několika následujících dní. Povstalci se tváří v tvář několikatisícové přesile zatím spíš stahují a pravděpodobně přeskupují síly. „Dosud to šlo dobře. Nezaznamenali jsme žádné velké střety. Teď se přesouváme na sever, který povstalci stále drží,“ uvedl Matt Bazeley z britské armády.

NATO se snaží minimalizovat civilní ztráty

Po bleskovém nástupu nyní následuje uvážlivý postup. Každý kilometr, který zůstává za zády koaličních vojáků, znamená i další kilometr, který je třeba udržet a získat si na něm důvěru místních. Jednotky NATO se snaží minimalizovat civilní ztráty, získat Afghánce na svou stranu a jednat s předáky místních rodových klanů.

Tisíce lidí proto před boji z oblasti uprchli. Přežívají nyní v provizorních podmínkách a obviňují vládu, že s jejich přesunem nepočítala. „Utekli jsme kvůli bojům. Někteří z mé rodiny jsou nemocní. Žádám, aby nám vláda poskytla co nejdřív léky a pomohla nám,“ prohlásil uprchlík z Mardžáhu Hadži Turdžan.

Matt Bazeley, britská armáda

„Myslím, že místní vidí rádi, že se tu spojenci objevují společně s afghánskou armádou a policií. Vidí, že se vláda snaží obnovit bezpečnost a že pro Taliban tu už není místo.“

Taliban se však nevzdává. Podle jednoho z místních velitelů stále drží město Mardžáh a k dispozici má 2 000 mužů ochotných bojovat až do konce. Cílem operace Moštarak zahájené v sobotu je zajistit 320kilometrovou oblast kolem řeky Hílmand. Ofenzivy se účastní 15 000 afghánských, amerických, britských, kanadských, dánských a estonských vojáků.