Saakašvili odmítá, že by za smrtí gruzínského závodníka byla jeho chyba

Tbilisi/Vancouver - Výsledek šetření tragédie v sáňkařském korytu na olympijské dráze, při které zemřel gruzínský závodník Nodar Kumaritašvili, pobouřil prezidenta země Michaila Saakašviliho. Podle závěrů sáňkařské federace si totiž Gruzínec zavinil smrt jezdeckou chybou. Saakašvili ale kontroval prohlášením, že ve sportu by ani závažná chyba neměla končit smrtí.

Po prošetření nehody neshledala soutěžní komise Mezinárodní sáňkařské federace FIL na trati žádnou závadu a vinu připsala nezkušenosti mladého jezdce, což gruzínského prezidenta rozhořčilo. „Řekli, že to, co se stalo, byla prostě lidská chyba. Při vší úctě… Jednu věc vím docela jistě, ve sportu ani chyba nesmí končit smrtí,“ prohlásil Saakašvili.

„Už před nehodou se objevily připomínky, že by měly být zábrany vyšší. Je sice dobrá zpráva, že je dneska zvedli, ale lepší by bylo, kdyby dokázali poslouchat připomínky závodníků už dříve, protože tam měli problémy i mnohem lepší jezdci. Měli by se z toho poučit,“ dodal.

Také gruzínský ministr sportu Nikolos Rurua odmítl, že by Kumaritašvili na těžkou dráhu nestačil: „Byl to dobrý závodník, ve světovém žebříčku 44.“ Podle nepotvrzených informací Kumaritašvili ve Whistleru trénoval vloni v listopadu a trať sjel celkem šestadvacetkrát, přičemž jednou spadl. To ovšem v téže době potkalo i italského šampiona Armina Zöggelera.

Během soboty se ke kritikům poměrů na sáňkařské dráze přidal i americký bobista Steven Holcomb, který z nehody nepřímo obvinil snahu domácích Kanaďanů o co největší úspěch. „Omezili nám přístup na dráhu na naprosté minimum, zatímco Kanaďani na ní mohli trénovat podle libosti. A když se připočítá, že je to jedna z nejtěžších tratí na světě, pak se každá neznalost a chybička může krutě vymstít,“ prohlásil Holcomb.

Gruzínci chtějí postavit na počest mrtvého sáňkaře dráhu

Památku tragicky zesnulého Gruzínce Nodara Kumaritašviliho by měla v jeho vlasti připomínat nová sáňkařská dráha. Prezident Michail Saakašvili oznámil, že bude osobně prosazovat její výstavbu.

„Postavíme novou dráhu a pojmenujeme ji po něm. Trať se bude teprve stavět, není to jen nějaké přejmenování. Už jsem navrhl vládě, aby se podle toho zařídila,“ uvedl Saakašvili novinářům ve Vancouveru. „Je důležité, aby mohli mladí lidé jít v jeho šlépějích. Tahle tragédie je nezastraší, naopak je k tomuhle sportu přitáhne,“ dodal.

Kumaritašvili zemřel v pátek pár hodin před zahájením olympijských her poté, co v poslední zatáčce ztratil kontrolu nad svými saněmi a v rychlosti okolo 145 km/h vylétl z dráhy přímo na nechráněný nosník.

Jednadvacetiletý Kumaritašvili pocházel ze sáňkařské rodiny. Stejnému sportu se věnovali i jeho děda a otec, současný předseda národního svazu.