NATO zahájilo v Afghánistánu další obří ofenzivu proti Talibanu

Kábul - Severoatlantická aliance pod vedením amerických vojáků začala v Afghánistánu s jednou z nejrozsáhlejších vojenských operací od invaze do země v roce 2001. K prvním střetům mezi vojáky NATO a radikály z Talibanu došlo ve městě Mardžáh v provincii Hílmand. Cílem operace, do níž se má zapojit až 15 tisíc vojáků, je dobytí poslední významné bašty Talibanu na afghánském území.

Přibližně 4800 amerických vojáků a 1500 příslušníků afghánských sil se zúčastnilo první vlny útoku. Vojáci byli dopraveni helikoptérami přes minová pole k městu Mardžáh, kde se střetli se vzbouřenci. Z místa bojů se ozývala střelba z raketometů a kulometů. Po měsících plánování tak operace Moštarak začíná.

Britské, kanadské a americké jednotky zahájily ofenzivu na sever od města Mardžáh. NATO dopředu o operaci informovalo místní obyvatelstvo, aby se zabránilo civilním obětem na životech. Mnoho lidí proto uprchlo do hlavního města provincie Laškargáhu a dopravní situace na silnici z města Mardžáh byla kritická ještě v předvečer bojů.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Do operace Moštarak nasadily Spojené státy čtyři tisíce vojáků, stejný počet poslaly do boje společně Kanada, Velká Británie, Dánsko a Estonsko. Afghánská armáda přispěla sedmi tisíci vojáky.

Operace Moštarak

„Musíme se s tím porvat a dát místním jasně najevo, že tam tentokrát hodláme zůstat. Že jim zajistíme bezpečnost a infrastrukturu potřebnou k tomu, aby mohli žít v míru,“ vysvětlil Nick Lock, velitel velšské jednotky britské armády.

James Cowan, 11. oddíl lehké pěchoty britské armády

„Ti, kteří nám nebudou chtít potřást rukou, ji najdou zaťatou v pěst. Budou poraženi. Operace Moštarak je začátkem konce povstání.“

Vůbec poprvé od svržení Talibanu v roce 2001 jsou v prvních liniích i afghánští vojáci, kteří se navíc podíleli i na plánování operací. Oblast by v případě úspěchu mělo převzít 1900 afghánských policistů, což je nová součást spojenecké strategie. Odpovídá tomu i název ofenzivy: Moštarak znamená „Společně“.

Kontrola Mardžáhu a okolí je pro spojence klíčová i z jiného důvodu. Soustřeďují se tu hlavní výrobci heroinu z celého Afghánistánu. Mardžáh je spolu s okolím poslední velkou baštou Talibanu. Zároveň z něj pochází velká část afghánské produkce opia.

Ofenziva nejrozsáhlejší operace od doby, kdy americký prezident Barack Obama oznámil své rozhodnutí vyslat do země dalších 30 000 vojáků - je součástí strategie, jejímž cílem je obsadit do konce roku 2010 většinu území ovládaného povstalci. Až budou tyto oblasti zajištěny a bude v nich obnovena běžná infrastruktura, měly by se americké jednotky v roce 2011 začít stahovat z Afghánistánu.

  • Oběti bojů v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1291/129004.jpg
  • Ofenziva NATO v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1427/142635.jpg
  • Provincie Afghánistánu a Pákistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/438/43745.gif
Vydáno pod