Tymošenková zažádala o přepočítání hlasů

Kyjev - Strana Blok ukrajinské premiérky Tymošenkové podala oficiální žádost o přepočítání volebních hlasů. Kontrolu žádá ve 1200 obvodech na východě a jihu země. Jde zhruba o třetinu všech obvodů, zejména těch, kde v prezidentských volbách zvítězil Viktor Janukovyč. Podle jeho Strany regionů je přepočítávání hlasů zbytečné, na konečném výsledku to nemůže nic změnit.

Šéf volebního štábu Tymošenkové Oleksandr Turčynov oznámil, že stížnosti byly předány volebním okrskům i ústřední komisi, která však „zneužívá formálních nedostatků a stížnosti jako nevyřízené odkládá“.

Janukovyčova Strana regionů na krok svých soupeřů reagovala prohlášením, podle něhož je přepočítávání hlasů zbytečné, neboť na konečném volebním výsledku nemůže nic změnit. Jako novému prezidentu dnes Janukovyčovi blahopřáli další zahraniční státníci, mimo jiné nejvyšší představitelé Británie, Rakouska, Finska nebo Slovenska.

Janukovyčova Strana regionů v současné době v parlamentu nemá většinu, a tudíž ani sílu svrhnout kabinet Tymošenkové a vytvořit novou vládu.