Janukovyč vyzval Tymošenkovou k rezignaci

Kyjev - Viktor Janukovyč, vítěz ukrajinských prezidentských voleb, vyzval premiérku Juliji Tymošenkovou, aby rezignovala. A to krátce poté, co volební komise potvrdila jeho vítězství v nedělním hlasování. Opoziční proruský kandidát získal po sečtení všech hlasů 48,95 procenta hlasů, tedy o necelá 4 procenta víc než jeho soupeřka Tymošenková. Volební štáb premiérky Julije Tymošenkové dnes vyzval k přepočítání hlasů v 900 volebních okrsků, protože prý má důkazy o manipulacích s hlasy voličů ve prospěch vítězného kandidáta Viktora Janukovyče.

Julija Tymošenková už náskok svého rivala nedohonila, hlas jí dalo 45,47 procenta voličů. Janukovyč tak vyhrál o 3,48 procenta. Formálně má komise oficiální výsledky nedělního druhého kola prezidentských voleb podle zákona vyhlásit do 17. února. 

Janukovyč poté, co volební komise zveřejnila konečné výsledky, vyzval premiérku Tymošenkovou, aby odstoupila. Šéf volebního štábu Tymošenkové Olexandr Turčynov ale dnes prohlásil, že má důkazy o manipulaci s hlasy voličů. Během voleb podle něj docházelo k „systematickým falzifikacím“, které měly vliv na konečný součet hlasů. Strana Tymošenkové proto žádá přepočítání hlasů na Krymu, v Doněcké a Luhanské oblasti, kde všude Janukovyč vyhrál s velkým náskokem. Turčynov si myslí, že Janukovyč zde mohl podvodně navíc získat až deset procent navíc. 

Tymošenková se proto obrátí na soud, kam už odeslala některé důkazy o porušování volebních zákonů. Tymošenková se zatím k výsledkům oficiálně nevyjádřila, v dohledné době se ale prý chystá uznat porážku. „Mohu předpovědět, že půjde o prohlášení uznávající výsledek voleb a oznamující odchod do opozice,“ řekl dnes Poslanec strany Blok Julije Tymošenkové Svjatoslav Olejnyk.

Janukovyč chce Ukrajinu vyvést z krize

Budoucí ukrajinský prezident Janukovyč v rozhovoru pro CNN naznačil, jaké jsou priority jeho politiky. Mezi ty řadí vztahy s Ruskem, které by měly být prý takové, aby zajistily stabilitu energetických dodávek. Janukovyč chce ale také Ukrajinu přiblížit směrem k Západu. Plánuje uzavřít s Evropskou unií dohodu o volném obchodu. 

Janukovyč se též chystá vyvést Ukrajinu z ekonomické recese, do deseti let chce, aby byla Ukrajina mezi dvacítkou nejvyspělejších zemí. 

Budoucí prezident se nicméně jasně nevyjádřil, zda bude Ukrajina pod jeho vládou usilovat o členství v NATO, připustil nicméně, že chce s aliancí spolupracovat.

Výsledky druhého kola ukrajinských prezidentských voleb
Zdroj: ČT24