Jacksonův osobní lékař obviněn ze zabití

Los Angeles - Státní zástupci v Los Angeles obvinili lékaře Conrada Murrayho z neúmyslného zabití zpěváka Michaela Jacksona. Za to může jít až na čtyři roky do vězení. Podle předběžné pitevní zprávy Jackson v červnu zemřel na předávkování sedativy. Mary už dřív přiznal, že je zpěvákovi naordinoval. Od začátku ale tvrdí, že je nevinný a Jacksonův život nijak neohrozil.

„Složíme kauci, odmítneme vinu a budeme se bít jako lvi,“ reagoval na obvinění Murrayho advokát Ed Chernoff. Jackson zemřel loni v červnu, podle vyšetřování na předávkování léku propofol. Přípravek naordinoval zpěvákovi jeho osobní lékař spolu s dalšími dvěma sedativy, aby mu pomohl překonat nespavost. Dávka ale byla příliš silná a zpěvákovo srdce se zastavilo. Murray ale tvrdí, že kombinace léků nemohla ohrozit krále popu na životě. Lék propofol získal lékař legálně, jeho podání navíc není ani trestné. 

Obžaloba si ale myslí pravý opak. Podle prokuratury jednal Murray „bez náležité obezřetnosti, protizákonně, nicméně bez zločinného úmyslu“. Vyšetřovatelé museli vyslechnout deset medicínských expertů, aby zjistili hranici, za níž už nakládání s propofolem ohrožuje život, a tudíž je trestné. 

Murray týden váhal, než se rozhodl vydat se spravedlnosti, a prostřednictvím svých advokátů jednal o podmínkách. Chtěl se vyhnout potupnému představení před davy novinářů, kdy by byl eskortován s želízky na rukou.

Fotografie Michaela Jacksona
Zdroj: ČT24